Sods par zaļā iepirkuma pārkāpumu – 250 eiro

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) par zaļajam publiskajam iepirkumam neatbilstošu dārzeņu piegādi izglītības iestādēm sodījis SIA “Jelgavas augļi” ar 250 eiro soda naudu.

PVD šā gada aprīlī pārbaudē secināja, ka SIA “Jelgavas augļi” ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kam Rīgas izglītības iestādēm jānodrošina zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstoši dārzeņi, patiesībā piegādāja neatbilstošus gan citu valstu, gan arī vietējos produktus.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere teic, ka aizdomas par uzņēmuma negodprātīgo rīcību dienestam radušās pēc tam, kad, pārbaužu laikā Rīgas izglītības iestādēs konstatēti nemarķēti dārzeņi, par kuru izcelsmi un atbilstību zaļā publiskā iepirkuma prasībām nebija iespējams pārliecināties.
Turpinot pārbaudes, noskaidrojās, ka nemarķēto produkciju ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kā zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstošu, piegādājis uzņēmums SIA “Jelgavas augļi”.

Pārbaudes laikā uzņēmuma noliktavā konstatēti dārzeņi – burkāni, kartupeļi, bietes un citi dārzeņi, kas fasēti maisos bez marķējuma. Pārbaudot pārtikas preču piegādes līgumus, atklāts, ka klientiem – ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas apkalpo Rīgas izglītības iestādes, SIA “Jelgavas augļi” piegādājis gan citvalstu dārzeņus, gan it kā vietējās saimniecībās audzētu, taču nemarķētu, vai arī ar maldinošu marķējumu marķētu, tādēļ neizsekojamu, produkciju, par kuras izcelsmi un atbilstību zaļā publiskā iepirkuma prasībām nav iespējams pārliecināties.

Piemēram, fasētu burkānu marķējumā norādīta izcelsmes valsts Latvija, bet faktiski tie bija Lietuvā auguši burkāni.
Uzņēmums ar savām darbībām ir maldinājis ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus un patērētājus par preču patieso izcelsmi.

Noskaidrojies, ka SIA “Jelgavas augļi” dārzeņus piegādājis ne tikai ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kas ar zaļā publiskā iepirkuma prasībām atbilstošiem pārtikas produktiem apgādā Rīgas izglītības iestādes, bet arī zaļā publiskā iepirkuma ietvaros pats piegādā dārzeņus citu Latvijas pašvaldību izglītības iestādēm. PVD uzņēmumā apturēja 12 tonnu dārzeņu izplatīšanu un sāka lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā. Vēlāk “Jelgavas augļiem” piemēroja 250 eiro soda naudu.

SIA “Jelgavas augļi” ir reģistrēts 2015.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 20 eiro. Uzņēmuma līdzīpašnieki (vienādās daļās) ir divas privātpersonas – Edgars Sindeckis un Igors Sidorišins. Pārkāpumu un PVD sodu “Iepirkumiem” komentēja I. Sidorišins:

“Ir nianses, kuras sabiedrībai ir jāzina. Piemēram, ka augļu un dārzeņu nozarē zaļie iepirkumi ir loti vispārīgi un nepārdomāti un atbildīgo iestāžu izpratne ir nepilnīga un neatbilstoša kontrolei.

Viens no piemēriem ir Latvijā audzētie burkāni, kas jau šā gada aprīļa sākumā nebija nopērkami. Ne PVD, ne Zemkopības ministrija nezina atbildi, kā rīkoties šādos gadījumos. Burkāns ir viens no pamatdārzeņiem, kuru nevar izņemt no ēdienkartes. Latvijā neizaug tik daudz dārzeņu, augļu un citu produktu, cik tiek pieprasīts zaļajos iepirkumos. Matemātiski var aprēķināt, ka nav tik daudz gurķu, tomātu, burkānu, kartupeļu, ogu, cik apēd izglītības un citās iestādēs, kur nu vēl sertificētu NPKS shēmā iekļauto dārzeņu!

Protams, viens, otrs zemnieks var atsaukties, ka tam aizvien pagrabā ir burkāni, bet jautājums ir, cik daudz – viena, divas tonnas? (Tas ir vajadzīgais daudzums vienai dienai Rīgas izglītības iestādēm). Ja burkāni ir, kāpēc tos neved, piemēram, kooperatīvam, kur tos var nopirkt un piegādāt? Te nav jautājums par maldināšanu mantkārīgos nolūkos tāpēc, ka nereti produkts kaimiņvalstīs maksā dārgāk, nekā Latvijā. Lietuviešu dārzeņiem ir jābrauc pakaļ un rodas papildu loģistikas izmaksas. Visiem mūsu dārzeņiem izcelsme ir pierādīta un kvalitāte atbilstoša izplatīšanai. Tas ir vissvarīgākais. Tāpēc šeit nebija izdevīguma iemesls, bet gan servisa nodrošināšana. Turklāt, par attiecīga dārzeņa aizvietošanu pakalpojuma saņēmējs tiek brīdināts iepriekš.

Izglītības vai citām zaļā iepirkuma iestādēm glabātavas ir tik lielas kā dzīvokļos vannasistabas. Tāpēc ir svarīgs labs piegādes serviss ēdnīcām, elastīga pasūtījumu nodošana, savlaicīga augļu un dārzeņu piegāde un, protams, sortiments, ko mūsu uzņēmums nodrošina. Tas ir viens no vissvarīgākajiem kritērijiem izvēloties piegādātāju.

Pat ņemot vērā aizrādījumu no PVD, mēs vienmēr atbalstām Latvijā ražotu produktu, sadarbojamies ar kooperatīviem un mazajiem zemniekiem un turpināsim to darīt.

Pašiem ir vēlme audzēt vietējos dārzeņus, sertificēt un izplatīt tos. Patlaban vērtējam valsts atbalstu šai iecerei.”


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *