Vissvarīgākais ir eksports, bet palīdz arī vietēji iepirkumi – galvenokārt Latgalē

2016. gadā SIA “Ariols” saņēma “Iepirkumi” balvu nominācijā “Gada piegādātājs preču un pakalpojumu jomā – par sešu atklātu konkursu rezultātā noslēgtu pārtikas preču (vistas gaļas, liellopu gaļas, pusfabrikātu) piegādes līgumu veiksmīgu izpildi. Ludzā esošais uzņēmums, sākot ar pelmeņu ražošanu mājās, 24 gados spējis izaugt par Baltijas valstu līderi pusfabrikātu un saldēto pelmeņu ražošanā.

“Mēs priecājamies par to, ka varam labi darīt savu darbu un tikt galā ar mums uzticētajiem pienākumiem. Šo konkursu, kā jebkuru citu, vērtējam ļoti pozitīvi, jo līdzdalība tajos mums palīdz pilnveidoties, attīstīties un rada, protams, arī stimulu, azartu censties, tiekties uz priekšu un neapstāties pie sasniegtā,” uzsver SIA “Ariols” komercdarbības speciāliste Žanna Vasiļevska.
SIA “Ariols” ir dibināts 1993. gadā, un ir viens no Baltijas valstu līderiem pusfabrikātu un saldēto pelmeņu ražošanā. Darbības sākumā uzņēmumā nodarbināja četrus darbiniekus, patlaban viņu ir jau gandrīz 90. Ludzā uzņēmums uzskatāms par lielu darba devēju un jāatzīmē, ka SIA “Ariols” strādājuši pat 120 cilvēki – ekonomiskās situācijas, gan modernizācijas un mehanizācijas dēļ, nodarbināto skaits tomēr ir mazinājies.

Uzņēmuma ražotne ir aprīkota ar modernu, jaunāko tehnoloģiju aprīkojumu. Saldēšanas procesā izmanto “šoka saldēšanas” tehnoloģiju. “Šoka saldēšana ļauj mums saglabāt tās lieliskās garšas īpašības, kuras tik ļoti ir iecienījuši mūsu produktu mīļotāji, kā arī nodrošina maksimālu uzturvielu un vitamīnu saglabāšanu. Jo ātrāk produktu saražo, jo ātrāk to sasaldē, jo ilgāks ir uzglabāšanas termiņš un labāki mikrobioloģiskie rādītāji,” skaidro Žanna Vasiļevska.

Visi ražošanas posmi tiek strikti pārraudzīti – ir sava laboratorija, kurā tiek kontrolēta produktu kvalitāte, kā arī tiek veikti papildu pētījumi HACCAP (Hazard analysis and critical control points) paškontroles sistēmas standarta sertifikācijai. Uzņēmums jau vairākkārt ir veiksmīgi izgājis starptautiski atzīto BRC (British Retail Consorcium – Lielbritānijas mazumtirdzniecības apvienība) sertifikāciju, kas paver iespējas sadarbībai pasaules mērogā.

“Mēs veiksmīgi sadarbojamies arī ar Latvijas ražotājiem. Daudzas izejvielas ražošanai pērkam no labi pazīstamiem uzņēmumiem, tostarp no a/s “Dobeles dzirnavnieks”, a/s “Ķekavas putnu fabrika” un a/s “Balticovo”. Ilggadēja sadarbība izveidojusies arī kaimiņnovada bioloģisko saimniecību “Lukstiņi”. Gaļu gan ir jāpērk Vācijā, Nīderlandē un Polijā, jo sakarā ar Āfrikas cūku mēra izplatību cūkgaļas tirgū ir ļoti sarežģīta situācija. Mums jau ir pastāvīgie piegādātāji, ar kuriem sadarbojamies. Bet, ja kāds izsaka piedāvājumu, apsveram, izvērtējam cenu un kvalitātes atbilstību, un gadās, ka arī atrodam šādā veidā jaunus sadarbības partnerus,” komentē Ž. Vasiļevska.

Uzņēmuma ražošanas jauda ir 400 tonnas pelmeņui mēnesī. SIA “Ariols” vadība ir gandarīta, ka pieprasījums pakāpeniski aug gan Latvijas, gan Eiropas tirgū – esot kur tiekties. Produktus eksportē uz kaimiņvalstīm – Lietuvu un Igauniju, arī uz Zviedriju, Poliju, Vāciju, Lielbritāniju un Itāliju. Uzņēmuma sortimentā patlaban ir ap 50 vienību, šis skaitlis svārstās, jo ik pa laikam ievieš jaunus produktus, jaunus iepakojumus, citus no ražošanas izņem. Patērētājiem labi pazīstami zīmoli ir “Ekspresso” (pelmeņi, pankūkas, vareņiki), “Morozoff”, “Mazulīši” (2013. gadā atzīti par “Labāko gada produktu”), tāpat dažādi pusfabrikāti – frikadeles, kotletes, tīteņi. Piemēram, cepti mini čebureki vai biezpiena plācenīši tikai jāatsaldē un ir gatavi lietošanai. Ja Latvijā šāda veida produkcija vēl nav tik izplatīta – tā pamazām ieņem tirgu, tad Rietumeiropā tā jau ir iekarojusi savu vietu lielveikalu plauktos. Saldētus ceptus mini čeburekus pirmo reizi ražoja pēc SIA “Ariols” klienta Lielbritānijā pasūtījuma tieši vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā 2012. gadā.

Interesanti, ka SIA “Ariols” ražo arī pildītos makaronus, un pagaidām nav zināms, ka to darītu vēl kāds cits Latvijas pelmeņu ražoitājs. “Cenšamies turēties solīti priekšā pārējiem, jo konkurence ir jūtama,” piebilst Ž. Vasiļevska.

2017. gada 1. jūlijā stājās spēkā MK noteikumi nr.353 “Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība”, kas ir saistoša ikvienam pasūtītājam, organizējot publiskos iepirkumus pārtikas jomā. Ž. Vasiļevska: “Pateicoties šiem noteikumiem, vērtē vairākus faktorus, ne tikai cenas. Mums ir jau izveidojusies ilggadēja sadarbība ar bioloģiskajām saimniecībām, kas mums piegādā izejvielas, cenšamies arī piedalīties iespējami vairāk mūsu apkaimē izsludinātajos konkursos, tā kā jaunās izmaiņas mūs īpaši nav ietekmējušas. Protams, pozitīvi, ka patērētāji noteikti saņems vēl vairāk kvalitatīvu un videi draudzīgu produktu.”

SIA “Ariols” darbojas Ludzā, līdz ar to tam saistošākie ir pārtikas iepirkumu konkursi Latgalē, par tiem uzzinot oficiālajās mājaslapās internetā. Visi šie iepirkumi esot samērā mazi – lielu daļu saražotās produkcijas uzņēmums eksportē. Ž. Vasiļevska atzīst – parasti preču sortiments iepirkumos ir skaidri noteikts, tāpēc uzreiz skaidri redzams, vai tas uzņēmumam der vai neder. Jāatzīmē, ka SIA “Ariols” ne tikai piedalās iepirkumos citu uzņēmumu rīkotajos iepirkumos, bet ir guvis pieredzi arī to organizēšanā. Piemēram, 2015. gadā bijis iepirkums par iekārtu iegādi, par ko Ž. Vasiļevska stāsta sīkāk: “Šo iepirkumu organizējām Eiropas Savienības projektu ietvaros, tāpēc tas grūtības neradīja. Arī valodas grūtības darbā ar iepirkumiem mums nav, svešvalodas šodien jau pārvalda daudzi, citādi nemaz nav iespējams sadarboties ar ārvalstu partneriem.”

Uzziņa

SIA “Ariols”

dibināts 1993. gadā, kurā no nulles esošo līmeni ar neatlaidīgu darbu sasniedzis tā īpašnieks Jakovs Locovs. 2017. gada augustā viņam aizejot aizsaulē, vadību uzņēmusies sieva Irīna Locova;

  • apgrozījums 2016. gadā 5,936 miljoni eiro (par 8,7% vairāk nekā 2015. gadā)
  • peļņa palielinājusies par 11,4%, 2016. gadā bija 621 373 eiro.
  • atrodas Ludzā, pastāvīgi iegulda pētniecības darbā, veido jaunus produktus, pērk jaunas iekārtas un citādi attīstās.
  • viens no Baltijas valstu līderiem pusfabrikātu un saldēto pelmeņu ražošanā, tā jauda ir 400 tonnas mēnesī.

  • Comments

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *