Zaļais iepirkums Alojas novadā kā piemērs visai Latvijai

Kategorijas “Gada zaļākais iepirkums” balvu saņēmis Alojas novada rīkotais iepirkums par Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centra – bibliotēkas “SALA” ēkas būvniecību. Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne ar lepnumu stāsta, kā nelielai pašvaldībai izdevies organizēt tādu zaļo iepirkumu un īstenot iecerēto projektu, ar ko var lepoties ne tikai Latvijas, bet arī ārzemju kolēģiem. Vissvarīgākais – izveidota skaista, videi draudzīga vieta Ungurpils ciemā iedzīvotāju kopā būšanai ikdienā un svētku reizēs.

Dace Vilne Alojas novada pašvaldībā dažādos amatos strādā kopš 2000. gada: “Biju domes priekšsēdētāja pirmajā novada sasaukumā no 2009. līdz 2013. gadam un tagad esmu šajā amatā kopš 2016. gada septembra beigām.” Tādēļ viņai labi zināms, cik vadītā novada cilvēkiem bija svarīgi Ungurpils ciemā iegūt šādu uzņēmējdarbības atbalsta centru – bibliotēku. Šī augstu novērtētā zaļā iepirkuma organizēšanā lielu darbu ieguldījuši arī Daces Vilnes kolēģi, īpaši Alojas novada domes attīstības nodaļas vadītāja Marika Kamale, kā arī iepirkumu speciālistes Dace Rubene un Evija Pētersone.
 
D. Vilne atzīst – zaļais iepirkums ir svarīgs tām pašvaldībām, kas rūpējas par vides kvalitāti un saglabāšanu, piebilstot: “Ja iepirkumā primārais ir zemākā cena un iespēja iegūt lētu preci vai pakalpojumu, tad ne vienmēr tas ir samērojams ar zaļo domāšanu un rūpēm par vides kvalitāti ilgtermiņā.” Turklāt arī Alojas novada domei nav lielas pieredzes zaļo iepirkumu organizēšanā. Piemēram, siltināšanas projektu ietvaros 2011. – 2012. gadā (projekts “Kompleksi risinājumi siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai Alojas novada domes ēkās”) iepirkuma procedūras dokumentos iekļāva vides prasību izpildes kritērijus, par tiem piešķīra punktus piedāvājumu vērtēšanai. Tādējādi Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrs – bibliotēka “SALA” pagaidām ir lielākais un nozīmīgākais pašvaldības īstenotais zaļais iepirkums. Patlaban pašvaldība neplāno citus finansiāli apjomīgus zaļos būvniecības iepirkumus.

Tomēr šajā gadā pašvaldība izsludinājusi arī iepirkumus “Ēdināšanas pakalpojumu sniegšana Staiceles vidusskolā” ID nr. AND/2017/14 un “Pārtikas produktu piegāde Alojas novada domes iestādēm” ID nr. AND/2017/05, kuros bija šādi vērtēšanas kritēriji – videi draudzīga produkta piegāde, videi draudzīga izlietotā iepakojuma apsaimniekošana, piedāvāto pārtikas produktu ar paaugstinātu kvalitātes līmeni daudzums. Jautāta, vai un kā Alojas novada domes darbu turpmāk ietekmēs no 1. jūlija stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi par obligāto zaļo iepirkumu publiskajā sektorā septiņām grupām, vēl 14 grupās dodot izvēles iespēju, Dace Vilne atbild: “Jaunie MK noteikumi par obligāto zaļo iepirkumu palielinās darba apjomu iepirkumu komisijai dokumentu sagatavošanā un piedāvājumu vērtēšanā, kā arī, visticamāk, palielinās izmaksas pašvaldībai, jo preces un pakalpojumi būs dārgāki. Kopumā jaunos MK noteikumus vērtēju pozitīvi, jo Alojas novads vēlas savu attīstību veidot videi draudzīgu un ilgtspējīgu. Protams, pašvaldības budžetam tas būs papildu slogs.”

Sarežģīts objekts un iepirkums

Iecere par Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centra – bibliotēkas būvniecību briedusi pakāpeniski. Ungurpils ciemā, kas ir trešā lielākā novada apdzīvotā vieta ar attīstītu uzņēmējdarbību, nebija nevienas pašvaldībai piederošas telpas sabiedrisko pasākumu nodrošināšanai, arī vietējā bibliotēka atradās nepiemērotās telpās īrētā dzīvoklī. “Vērtējām dažādus variantus problēmas risināšanai, kamēr lēmām par jaunas ēkas būvniecību, kas nodrošinātu telpas ne tikai bibliotēkai, bet būtu arī kā kopienas un uzņēmējdarbības atbalsta centrs. Grūdienu idejai par augsti energoefektīvu ēku deva tieši tajā laikā izsludinātais Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta projektu konkurss un iespēja pretendēt uz finansiālu atbalstu būvniecības darbu veikšanai, ko arī saņēmām,” sākotnējās skaistās idejas pārtapšanu reālā objektā atceras Dace Vilne.

Rīkojot iepirkumu, pašvaldība piesaistījusi dažāda līmeņa ekspertus un speciālistus gan no Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM), gan Pašvaldību savienības. “Iepirkums bija sarežģīts, ar nolikuma grozījumiem, ar pārsūdzībām utt. Tā kā pašvaldībā līdz tam nebija lielas pieredzes tāda iepirkuma organizēšanā un ņemot vērā, ka jābūvē zema enerģijas patēriņa ēka, kam ir sava specifika, tad gan nolikuma sagatavošana, gan piedāvājumu vērtēšana bija sarežģīta un laikietilpīga. Es teiktu, ka iepirkumu pārsūdzības ir ļoti nopietna problēma Latvijā. Konkurence būvniecības jomā ir milzīga, un iepirkuma rezultātu apstrīdēšanas dēļ mēs gandrīz zaudējām EEZ finanšu instrumenta līdzfinansējumu, jo pastāvēja draudi, ka neiekļausimies projekta līguma termiņā. Paldies Valsts reģionālās attīstības aģentūrai un VARAM par sapratni un līguma izpildes termiņa pagarinājumu!”

Ziemā silti, uzturēšanas izmaksas samērīgas

Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centra – bibliotēkas “SALA” jaunbūvi (kods 1262) plānoja un projektēja kā zema enerģijas patēriņa ēku – ar kopējo apsildāmo platību 526,2 m2, kuras siltumenerģijas patēriņš ekspluatācijas laikā uz apkurināmo telpu platību nepārsniegtu 14,6 kWh/m2 gadā. Projektā iekļāva atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu enerģijas ražošanai, paredzot kā enerģijas avotu izmantot dziļurbuma siltumsūkni, saules elektrostaciju (baterijas) un saules kolektorus, iekštelpu un ārējam apgaismojumam izmantojot energoefektīvus gaismekļus.
Projektā izveidots ēkas izsauļojums, garākās fasādes un lielākos logus vēršot pret dienvidiem, kompakts arhitektoniskais veidols (iespējami mazāka ārsienu platība, izvairoties no dažādām izbūvēm, kas samazina ēkas energoefektivitāti), konstrukcijas un savienojumi bez “aukstuma tiltiem”, tvaiku necaurlaidīgs būves ietvars, komfortabla gaisa apmaiņa ar efektīvu siltummaini (rekuperācijas sistēma), bet būvniecības laikā projekta mērķa sasniegšanai ievēroja pasīvās ēkas standartus. Tas viss Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centru – bibliotēku “SALA” arī ir padarījis īpašu un unikālu, uzsver Vilne.

Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centra – bibliotēkas “SALA” ēkas pirmais ekspluatācijas gads bijis arī diezgan pilns pārsteigumiem, jo ne vienmēr teorētiskie aprēķini saskanējuši ar iekārtu reālo darbību. “Daudz sadarbojāmies ar būvniekiem un projektētājiem, lai panāktu optimālu risinājumu. Pavasarī mums savu sadarbību un palīdzību piedāvāja Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes vadošie pētnieki Andris Jakovičs un Staņislavs Gendelis, kuri pēta energoefektīvo tehnoloģiju un materiālu darbību dažādos laika apstākļos un temperatūras režīmos, un “SALA” ir reāla, darbībā esoša ēka, kas var kalpot kā praktiska izmēģinājumu bāze. Ļoti priecājamies par sadarbību un zinātnieku ieteikumiem. Uzturēšanas izmaksas ziemā bija samērīgas, un ieguldījumus energoefektivitātē ne vienmēr var vērtēt tikai naudas izteiksmē. Ēkā var uzstādīt vēlamo temperatūras režīmu, un tajā bija silti, kā plānots,” īstenoto projektu vērtē Dace Vilne.

Pārsteigums gan vietējiem, gan ārzemju viesiem

Kopš centra atklāšanas 2016. gada 28. oktobrī to ekskursiju un dažādu publisko pasākumu (semināru, konferenču, speciālistu konsultāciju, sanāksmju, domes sēžu u. c.) laikā apmeklējuši vairāk nekā 1500 cilvēku, tostarp no Alojas novada un dažādām Latvijas vietām, kā arī ciemiņi no citām valstīm – visbiežāk no Igaunijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Vācijas. “Ārzemju viesi ir izbrīnīti, ka neliela Latvijas pašvaldība ir spējusi uzbūvēt šādu ēku. Voleras pašvaldība Norvēģijā bija mūsu projekta partnere saistībā ar Norvēģijas lielo pieredzi energoefektīvu ēku būvniecībā, bet pat norvēģu viesi atzina, ka par pasīvajām ēkām ir dzirdēts, bet savām acīm redz pirmo reizi. Ēka patīk visiem!” gandarīta ir D. Vilne.

Pašvaldību vadītāji un eksperti, kas viesojušies centrā, atzinīgi vērtē ēkas dizainu, lietotās tehnoloģijas un augsto energoefektivitāti, bet pagaidām konkrētākas sarunas par pieredzes pārņemšanu no pašvaldību puses nav notikušas. “Lielu interesi izrādīja Salacgrīvas ostas pārvalde, kas plāno pārņemt mūsu energoefektīvo tehnoloģiju pieredzi. Nākamā gada laikā esam iecerējuši rīkot konferenci par pasīvo ēku apsaimniekošanu, pieredzi energoefektivitātes rādītāju sasniegšanā, kur aicināsim piedalīties gan speciālistus no pašvaldībām, kurās uzbūvētas līdzīgas ēkas, gan zinātniekus un būvniekus,” nākotnes plānus atklāj Alojas novada domes priekšsēdētāja.

Tomēr lielākie ieguvēji ir Alojas novada iedzīvotāji. Viņi piekrīt Dacei Vilnei – ēka ir novada lepnums, tajā aktīvi notiek dažādi pasākumi, tā unikālā Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centra – bibliotēkas “SALA” vārdam izskanot aizvien tālāk un tālāk. Kā visveiksmīgākie līdz šim notikušie centru popularizējošie pasākumi jāmin AS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” bezmaksas informatīvais pasākums reģiona jaunajiem un topošajiem uzņēmējiem “Atbalsta gadatirgus biznesa uzsācējiem”, Vidzemes tūrisma asociācijas kopsapulce, Vidzemes lauku partnerības “Brasla” seminārs par uzņēmējiem aktuāliem jautājumiem saistībā ar LEADER projektiem, Alojas, Limbažu un Salacgrīvas novada mācību priekšmetu olimpiāžu uzvarētāju svētkis, Pasaules latviešu klaidoņu brālības saiets, kā arī centra dalība izstādēs “Alojas novada Uzņēmēju diena 2017” un tūrisma izstādē gadatirgū “Balttour 2017”.

Tāpat lielu interesentu skaitu piesaistīja Ungurpils Dzirnavezera peldošajām salām un Alojas novadam veltītā prezentācijas materiālu komplekta – pastkartes, pastmarkas un aploksnes – atklāšanas svētki, kad atklātnītes pasākuma dalībnieki nosūtīja uz kopumā 18 tuvākām un tālākām vietām, tostarp arī uz ASV, Austrāliju, Taizemi, Krieviju, Īriju un Norvēģiju, kā arī Baltijas valstīm un vairākām Latvijas pilsētām. Ierasti ļoti apmeklētas ir tikšanās ar dažādiem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, tāpat arī koncerti, kinofilmu demonstrējumi un citi kultūras pasākumi, turklāt liels skaits apmeklētāju centra zālē regulāri iesaistās sporta nodarbībās (spēka pilates un joga).


Uzziņa
Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrs – bibliotēka “SALA”

  • Ēkas projektētāji ir SIA “HUMA arhitektu studija”, būvniecību veica SIA “MONUM”.
  • Jaunbūvi (kods 1262) projektēja kā zema enerģijas patēriņa ēka.
  • Būvniecības izmaksas, ietverot būvdarbu veikšanu, būvuzraudzību, autoruzraudzību, projektēšanu, – 1 29 729,04 eiro. Kopējās izmaksas 1 329 729,04 eiro, tostarp attiecināmās izmaksas 891 382,80 eiro. EEZ finanšu instrumenta finansējums 664 610,05 eiro, Voleras pašvaldības (Norvēģija) finansējums 59 870 eiro, Alojas novada domes finansējums 605 248,99 eiro.
  • Ēkas platība 526,2 m2.

Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *