Tiešās pārvaldes iestādēm jāpērk energoefektīvas preces un pakalpojumi

Valdības 20. septembra sēdē apstiprinātas preču un pakalpojumu energoefektivitātes prasības, kas valsts iestādēm turpmāk būs jāizvirza, rīkojot publiskos iepirkumus, kuru līgumcena ir 135 000 eiro vai lielāka.

Kā zināms, Publisko iepirkumu likumā noteikts, ka, rīkojot preču vai pakalpojumu iepirkumus, tiešās pārvaldes iestādes iegādājas tikai tādas preces un pakalpojumus, kam ir augsts energoefektivitātes līmenis. Tiešās pārvaldes iestādes ir ministrijas un to padotībā esošās iestādes, līdz ar to šīs prasības nav attiecināmas uz pašvaldībām, Saeimu un tiesu iestādēm.

Energoefektivitātes prasības iepirkumos izvirzīs tikai tām precēm, kuru energoefektivitāti var pārbaudīt pēc noteikta marķējuma vai atbilstības deklarācijas, t. i., precēm, uz kurām attiecas ES ekodizaina vai energomarķēšanas normas. Šādas preces ir, piemēram, elektriskās lampas, televizori, gaisa kondicionieri un ventilatori, telpu sildītāji, ūdenssildītāji u. c. Energoefektivitātes prasības būs jāizvirza arī biroja tehnikai un automašīnu riepām. Iepērkamajai biroja tehnikai būs jāatbilst “Energy Star” marķējumā noteiktajam energoefektivitātes līmenim, bet riepām – augstai degvielas efektivitātes klasei.

Pakalpojumu iepirkumos energoefektivitātes prasības attieksies uz precēm, kuras pakalpojumu sniedzējs pilnībā vai daļēji iegādājas nolūkā sniegt attiecīgo pakalpojumu.

Energoefektivitātes prasības neattiecas uz būvdarbiem, kā arī ēku pirkšanu un nomu.

Pēc Eiropas Komisijas veiktā ietekmes novērtējuma, energoefektīva biroja aprīkojuma izmantošana biroju ēkās dod 200 eiro ietaupījumu uz vienu darba vietu piecos gados. Pēc Ekonomikas ministrijas aplēsēm, energoefektīvu preču un pakalpojumu iepirkumu ietekme uz valsts budžetu ir neitrāla, jo preces iegādes izmaksas līdzsvarojas ar tās kalpošanas laikā ietaupītajām enerģijas izmaksām.

Pienākums pirkt tikai augsti energoefektīvas preces un pakalpojumus ir noteikts visu ES valstu iestādēm ar Energoefektivitātes direktīvu (2012/27/ES). Direktīvā ir noteikta iepirkumu minimālā līgumcenas robeža, uzskaitītas preču grupas, uz kurām attiecas minētais pienākums, kā arī doti energoefektivitātes kritēriji, kas jāizvirza iepirkumos.

Detalizēti ar Ministru kabineta noteikumiem “Tiešās pārvaldes iestāžu rīkotajos iepirkumos izvirzāmās preču un pakalpojumu energoefektivitātes prasības” un “Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 8. jūnija noteikumos nr. 519 “Noteikumi par publisko iepirkumu līgumcenu robežām”” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Autors:
Evita Urpena,

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *