Kategorijas
Nozares

Ziņas

Gatavos tipveida līgumus būvniecībā

Ar mērķi mazināt būvniecības izmaksas, atvieglot un padarīt caurskatāmāku saskaņošanas procesu, kā arī sekmēt kvalitatīva būvniecības pakalpojuma saņemšanu šā gada 20. septembra sēdē Ministru kabinets apstiprināja grozījumus Būvniecības likumā.

Lai sekmētu kvalitatīva būvniecības pakalpojuma saņemšanu, ir nepieciešams izstrādāt tipveida līgumus, kuros būtu apvienota labākā prakse un līdzsvarotas pušu savstarpējās tiesības. Šādi līgumi mazinātu strīdus būvniecības procesa dalībnieku starpā un sekmētu būvniecības procesa paredzamību.

Plānots, ka šādi tipveida līgumi būtu obligāti izmantojami būvniecības publiskajos iepirkumos. Šobrīd katra pašvaldība vai valsts institūcija, kas izsludina publiskos iepirkumus būvniecībā, izstrādā jaunu līguma projektu, vadoties pēc iepriekšējās pieredzes. Tas rada situāciju, ka būvkomersantam, piedaloties publiskos iepirkumos, tiek piedāvāti atšķirīgi līguma nosacījumi, kas vēlāk rada neskaidrības par līguma nosacījumiem un to piemērošanu. Šādos gadījumos būvkomersantam rodas papildu izdevumi, jo nereti darbi tiek apturēti, tā kā līgumos neviennozīmīgi tiek atrunātas dažādas situācijas, kas var rasties būvniecības laikā.

Vienlaikus jānorāda, ka ar tipveida līgumiem netiek saprasti tikai tipveida līguma noteikumi, bet arī tipveida tehniskās specifikācijas, lai pasūtītājam atvieglotu iecerētā būvniecības pakalpojuma pasūtīšanu. Tieši atbilstoša un pietiekama pakalpojuma tehniskā specifikācija ir viens no priekšnoteikumiem, lai darbu izpildes rezultāts atbilstu pasūtītāja vēlmēm, piemēram, nepietiekami detalizēta projektēšanas tehniskā specifikācija var būt par pamatu neparedzētām izmaksām būvdarbu stadijā.

Labojumi paredz noteikt Ministru kabinetam pienākumu līdz 2018. gada 1. janvārim izdot noteikumus par tipveida līgumiem būvniecībā un gadījumiem, kad tie nepieciešami.

Otrs jautājums, kas tiek risināts ar grozījumiem Būvniecības likumā, skar Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) pilnveidošanu, paredzot, ka visus tehniskos un īpašos noteikumus, kā arī nepieciešamos valsts un pašvaldību institūciju un inženiertīklu īpašnieku vai valdītāju saskaņojumus varēs veikt BIS sistēmā, ja persona tiešsaistes formas tīmekļvietnē www.bis.gov.lv elektroniski būs iesniegusi būvniecības ieceres iesniegumu un nepieciešamos būvniecības dokumentus. Šādos gadījumos būvniecības pasūtītājam nevajadzēs iesniegt un pieprasīt dažādus dokumentus minētajās iestādēs, bet dokumentu aprite notiks BIS, tādējādi taupot pasūtītāja laiku dokumentu iesniegšanai. Plānots, ka minētā kārtība būs piemērojama pēc BIS attiecīgās funkcionalitātes nodrošināšanas, bet ne agrāk kā no 2018. gada 1. janvāra.

Pēc apstiprināšanas Ministru kabinetā likumprojekts vēl jāapstiprina Saeimā.

Detalizētāk ar likumprojektu “Grozījumi Būvniecības likumā” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

  Elita Rubesa-Voravko,
Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *