Kategorijas
Nozares

Vai iepirkumu speciālistiem jāzina īpašuma tiesību kopējās izmaksas?

Ja Mirtas tante dzīvotu mūsdienās, vai viņa priecātos par žiguli Jāņu nakts krāsā, ko laimējusi loterijā? Ja nebūtu atsaucīgā kaimiņa Jāzepa, viņai šī mašīna, kas lēti nākusi, radītu izdevumus, ko viņa diez vai varētu atļauties: automašīnas reģistrācija, tiesību iegūšana vai šofera algošana…

Ja Mirtas tante dzīvotu mūsdienās, vai viņa priecātos par žiguli Jāņu nakts krāsā, ko laimējusi loterijā? Ja nebūtu atsaucīgā kaimiņa Jāzepa, viņai šī mašīna, kas lēti nākusi, radītu izdevumus, ko viņa diez vai varētu atļauties: automašīnas reģistrācija, tiesību iegūšana vai šofera algošana, regulāras tehniskās apskates un nodokļi, mašīnas labošana, benzīns. Būtu tikai prātīgi, ja viņa mašīnu ar steigu pārdotu.

Tieši tāpat, plānojot iepirkumus pašvaldību un valsts iestādēs, svarīgi ir ne tikai apzināt un rēķināties ar produkta cenu iegādes brīdī, bet ņemt vērā arī iegādātā produkta uzstādīšanas, lietošanas, uzturēšanas un utilizēšanas izdevumus. Šīs iegādes un pēciegādes izmaksas dēvē par īpašuma tiesību kopējām izmaksām (ITKI; angliski – Total Cost of Ownership). Tās aplēšot, redzams, cik patiesībā izmaksās šī produkta iegūšana un paturēšana savā īpašumā.

Diemžēl mēdz būt tā, ka ITKI nav ņemts vērā un iekārtas tiek izmantotas nepilnīgi. Piemēram, ēkās, veicot to siltināšanu un iebūvējot ventilāciju, netiek aplēsti ventilācijas iekārtas darbināšanas un uzturēšanas izdevumi, attiecīgi, plānojot budžetu, šādi izdevumi nav tajā paredzēti. Vai, apgādājot skolas ar interaktīvajām tāfelēm, netiek ierēķināta nauda atbalstošās programmatūras un metodisko materiālu iegādei, tādējādi tiek krietni mazinātas šo tāfeļu izmantošanas iespējas.

A++ ledusskapji: ilgtermiņā izdevīgāki, taču retāk sastopami

Tabulā redzams vienkāršs aprēķins ledusskapja iegādei, ja nepieciešams, lai tilpums saldēto produktu uzglabāšanai būtu vismaz 90 l, bet svaigo pārtikas produktu uzglabāšanai – 200 l, savukārt ledusskapja piegāde – bezmaksas (izmantoti interneta veikalu dati Latvijā). Šajā gadījumā ledusskapja kalpošanas laikā citi uzturēšanas izdevumi nav uzskaitīti, lai gan tādi varētu rasties, piemēram, ledusskapja apkope (atsaldēšana, tīrīšana) un remonts, turklāt izmaksas dažādu veidu ledusskapjiem varētu būt atšķirīgas (piemēram, ja ir pretledus sistēma).

Ledusskapja nr. 1 2 3 4 5 6
Svaigo pārtikas produktu uzglabāšanas nodalījuma tilpums, l 205 255 198 226 226 211
Saldēto produktu uzglabāšanas nodalījuma tilpums, l 97 113 111 111 113 89
Elektrības patēriņš, kWh gadā 361 303 297 242 231 149
Ledusskapja cena, € 437 279 379 333 413 608
Elektrības izmaksas 1 gadā (elektrības cena – 0,162 €/kWh) 58,5 49,1 48,1 39,2 37,4 24,1
Elektrības un iegādes izmaksas, € 5 gados 729 524 620 529 600 729
8 gados 905 672 764 647 712 801
10 gados 1021 770 860 725 787 849
7 gados, ja elektrības cena katru gadu pieaugtu par 7% 943 704 795 672 737 817
Energoefektivitātes klase A A+ A+ A++ A++ A+++



ITKI aprēķini parāda būtisku atšķirību starp līdzīgu produktu patiesajām izmaksām ilgtermiņā, un tie, kas sākotnēji šķita izdevīgāki, ilgtermiņā tādi nav elektrības patēriņa dēļ. Visbiežāk šobrīd sastopami A+ un A++ veida ledusskapji, un ilgtermiņā izdevīgāki ir A++. Dārgais A ledusskapis droši vien aizkavējies noliktavā un kļuvis par reliktu, jo tas būtu visnotaļ dārgs un neizdevīgs pirkums.

Starpība starp cenu pirkuma veikšanas brīdī un dažādu produktu var būt visai liela. Piemēram, datoriem ITKI 5 gadu periodā var pat 4–5 reizes pārsniegt sākotnējo cenu (datora un programmatūras sākotnējai cenai pieskaitot enerģijas patēriņu, izdevumus aparatūras un programmatūras jauninājumiem, uzturēšanai un tehniskajam atbalstam, kā arī personāla mācībām).

Tāpēc, sākot ITKI aprēķinu pielietošanu pirkumiem, vispirms ieteicams pievērsties tiem produktiem, kuriem liela daļa īpašuma kopējo izdevumu rodas tieši pēc produkta sākotnējās iegādes, tā lietošanas un uzturēšanas laikā, piemēram, datortehnikai un birojtehnikai, transportlīdzekļiem, celtnēm.

detaljas

Ar ko dzīves cikla izmaksas atšķiras no ITKI

Reizēm ITKI (īpašuma tiesību kopējās izmaksas) sauc arī par dzīves cikla izmaksām (DzCI, life cycle costs). Tomēr ITKI gadījumā tiek aprēķināti tikai īpašnieka izdevumi – kādas ir viņa kopējās izmaksas, iegādājoties preci un to lietojot.

DzCI savukārt ir paredzēts, lai aprēķinātu visus ar kāda produkta ražošanu un lietošanu saistītos izdevumus (tostarp ietekmi uz vidi un cilvēkiem), piemēram, sākot ar datora izejvielu ieguvi un beidzot ar nolietotā produkta pārstrādi un atkritumu noglabāšanu. Izmaksas, kādas ir produkta īpašniekam, ne vienmēr sakrīt ar izmaksām, kādas rodas pārējiem produkta dzīves cikla dalībniekiem, tāpat arī izmaksām, ko rada produkta ražošanas un lietošanas izraisītais kaitējums videi un veselībai. Tiesa, dažos informācijas avotos DzCI lieto kā ITKI sinonīmu.

Vairāk jādomā, kas būs pēc pirkuma veikšanas

Arī iepirkuma procesā kā kritēriju var izmantot nevis produkta cenu, bet gan kopējās īpašuma tiesību izmaksas. Līdzīgus aprēķinus var veikt, arī aplēšot pakalpojuma kopējos izdevumus.

Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm Latvijā ITKI vai DzCI iepirkuma procedūrās kā kritērijus izmanto reti. Parasti tiek ņemtas vērā iepirkuma cenas, kas neņem vērā iegūtās preces vai pakalpojuma tālākās izmaksas iestādes.

Avoti:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *