Duāla pielietojuma jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei aizsardzības jomā būs pieejams vairāk kā 32 milj.eiro atbalsts

Duāla pielietojuma jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei aizsardzības un drošības jomā būs pieejams jauns Eiropas Savienības fondu atbalsta instruments ar kopīgo publisko finansējumu vairāk kā 32 milj.eiro apmērā.

Lai arī pēdējos gados ir vērojams uzņēmumu ieguldījumu apjoma pieaugums pētniecībā un attīstībā, tie joprojām ir nepietiekami, jo to atdeve ekonomikas attīstībā nespēj nodrošināt Latvijai vienlīdz ātru attīstības tempu kā Eiropas Savienības ekonomiski spēcīgākās valstis. Tādēļ, lai veicinātu Latvijas komersantu inovētspēju, nepieciešams turpināt mērķtiecīgus ieguldījumus pētniecības attīstībā, tai skaitā viedās specializācijas jomu attīstībai.

Atbalsta mērķis ir veicināt Latvijas tautsaimniecības transformāciju uz viedās specializācijas jomām, attīstīt ar tehnoloģijām un inovācijām saistītās konkurences priekšrocības un veicināt Latvijas aizsardzības spējas duāla pielietojuma jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādi aizsardzības un drošības jomā.

Programmas ietvaros atbalstu plānots sniegt sīkajiem (mikro), mazajiem un vidējiem komersantiem (turpmāk – MVU), mazām vidējām kapitalizācijas sabiedrībām un vidējām kapitalizācijas sabiedrībām, pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijām, kas attīsta produktus un tehnoloģijas viedās specializācijas jomās, kā arī lielajiem saimnieciskās darbības veicējiem ar nosacījumu, ja pētniecības un inovāciju aktivitāšu īstenošanai tiek piesaistīti MVU.

Atbalsts būs pieejams inovatīvu produktu vai tehnoloģiju izstrādei, kā arī uzņēmējdarbības sektora pētniecības un attīstības izdevumu apjomu paaugstināšanai, sadarbības starp uzņēmējdarbības un pētniecības sektoriem veicināšanai.

Programmas kopējais finansējums būs pieejams līdz 2029. gada 31. decembrim.

Plānots, ka programmas ietvaros atbalsts tiks sniegts vismaz 40 finansējuma saņēmējiem, izstrādāti 40 jauni produkti vai tehnoloģijas, komersantu apgrozījuma pieaugums pētniecības projekta noslēgšanas gadā pret pētniecības projekta uzsākšanas gadu – 40 milj. eirokomersantu eksporta pieaugums pētniecības projekta noslēgšanas gadā pret pētniecības projekta uzsākšanas gadu sagaidāms 30 milj. eiro, kā arī tiks  izveidotas 50 jaunas darba vietas un piesaistītais privāto investīciju apmērs būs vismaz 15 miljeiro.

Papildu informācija ar Ministru kabineta 2024. gada 22. oktobrī apstiprināto atbalsta programmu “Atbalsts jaunu produktu attīstībai un internacionalizācijai” trešās kārtas īstenošanas noteikumi” pieejama vienotajā Tiesību aktu portālā.