«Rere grupas» uzņēmumi kavē darbus būvobjektos; tas neattur no jauna daudzmiljonu līguma

Nodrošinājuma valsts aģentūra aizvadītajā mēnesī lauza līgumu ar “Rere būve”, tā arī nespējot piespiest paātrināt tempus, lai ugunsdzēsēji beidzot pārceltos uz jaunajiem depo. Taču problēmas ar termiņu ievērošanu un spēju piesaistīt pietiekami daudz resursu ir vēl virknē būvobjektu, kur iepirkumus vinnējuši AS “Rere grupa” uzņēmumi. Vairākos gadījumos pasūtītāji jau bijuši spiesti iesaistīties pat tiktāl, ka slēdz trīspusējus līgumus ar apakšuzņēmējiem, lai tikai objektos būtu, kas strādā.

ĪSUMĀ:

Uzņēmums turpina slēgt līgumus

Bet “Rere meistari” uzņemas aizvien jaunas saistības.

Piemēram, šā gada aprīlī firma uzvarēja “Valsts nekustamo īpašumu” iepirkumā par Lielās ģildes atjaunošanu, solot to izdarīt par 10,76 miljoniem eiro.

“Par Ģildi runājot, viss notiek pašlaik precīzi pēc grafika, “Valsts nekustamie īpašumi” komanda tam seko līdzi perfekti, un mēs arī visu to darām perfekti šobrīd,” saka Didzis Putniņš.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” atbild, ka Iepirkumu likums viņiem nav devis tiesības izslēgt šo pretendentu, un atsaucas arī uz pašu līdzšinējo, konstruktīvo sadarbību.

“Līdz šim sadarbība ar uzņēmumu ir apmierinoša un nav būtisku norāžu uz to, ka būtu grūtības ar līgumsaistību izpildi. Jāatzīmē, ka daudz kas ir atkarīgs nevis no ģenerāluzņēmēja, bet no būvnieka projekta vadības komandas, kura ikdienā organizē darbus un veicina efektīvu sadarbību starp iesaistītajām pusēm, lai nodrošinātu projekta veiksmīgu īstenošanu un rezultāta sasniegšanu,” norāda VAS “Valsts nekustamie īpašumi” valdes locekle Jeļena Gavrilova.

“Rere grupa” ir viens no uzņēmumiem, par kuriem Konkurences padome lēma būvnieku karteļa lietā. Attiecībā pret viņiem lēmums vēl nav stājies spēkā, jo ir pārsūdzēts tiesā un šobrīd gaida senāta lēmumu.

LTV žurnāliste: “Bet karteļa lieta kā tāda kaut kādā veidā ir ietekmējusi jūsu biznesu?”

Putniņš: “Īstenībā nē, jo karteļa lieta nekādi neattiecās uz SIA “Rere būve”, “[Rere] Meistariem” vispār nekad nav bijis un vispār “[Rere] Meistari” nekad nav bijuši karteļa lietā iesaistīti.”

LTV žurnāliste: “Viņi ir daļa no “Rere grupas”…”

Putniņš: “Nu bet viņi ir pilnīgi atsevišķs uzņēmums, kuram nav nekā karteļa lietā, tiešām nav nekā.”

Viena no problēmām ir tā, ka iepirkumā nav jāpārliecinās, vai firma vienlaikus nav paņēmusi jau tik daudz objektu, ka to vairs paveikt nevar. Tā šonedēļ intervijā norādīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (“Jaunā Vienotība”). Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (Zaļo un zemnieku savienība) sola šoruden virzīt grozījumus būvniecības regulējumā, kam būtu jāpaplašina arī konkurences iespējas nozarē. 

Pilnu raksta saturu skatīt https://www.lsm.lv/