Izsludināts jauns starptautiskais iepirkuma konkurss Dronu koalīcijas ietvaros

Aizsardzības ministrija informē, ka Dronu koalīcijas ietvaros ir izsludināts otrais starptautiskais iepirkuma konkurss, ar mērķi iegādāties un nodot Ukrainai uzlabotus taktiskos triecendronus, kas būs ar palielinātu autonomās darbības spēju, spēju darboties nakts apstākļos un citiem uzlabojumiem. Tāpat konkurss iekļauj arī pārtvērējdronus, kas spētu notriekt ienaidnieka palaistos bezpilota lidaparātus.

Iepirkuma konkursa mērķis ir nodrošināt Ukrainu ar nepieciešamo tehnoloģiju cīņai pret iebrucēju, kā arī veicināt Rietumvalstu spēju masveidā ražot dronus par pieņemamu cenu, tādējādi stiprinot vietējo industriju. Informācija par pieteikšanos atrodama Apvienotās Karalistes aizsardzības portālā. Konkursā var piedalīties jebkuras Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalsts uzņēmējs. 

Konkursa rezultātā plānots iegādāties līdz 15 uzlaboto taktisko trieciendronu pakotnēm un5 taktisko pārtvērējdronu pakotnēm, testu veikšanai. Ar testus izgājušajiem industrijas pārstāvjiem tiks noslēgts līgums par liela mēroga dronu ražosanu. Uzņēmumiem līdz 2024. gada 14. oktobrim ir jāiesniedz pieteikumi uzlabotajiem taktiskajiem trieciendroniem un līdz 11. novembrim pieteikumi pārtvērējdroniem. Pieteikumus izvērtēs kompetenti eksperti no Dronu koalīcijas dalībvalstīm. 

Vienlaikus informējam, ka Dronu koalīcijas pirmajā iepirkumā, kas tika izsludināts šī gada 3. jūnijā, un kura mērķis ir iegādāties pirmās personas skata (FPV) bezpilota lidaparātus Ukrainai, tika saņemti 265 pieteikumi no Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalstu uzņēmējiem. No tiem tika atlasīti un izvēlēti 15 uzņēmumi, kuru piedāvātās bezpilota lidaparātu sistēmas atbilda kvalifikācijas kritērijiem. Šobrīd uzņēmumu piedāvātie droni tiek testēti un, ar testus veiksmīgi nokārtojušajiem uzņēmumiem, tiks slēgts līgums par liela mēroga iepirkumu.