Aicina izteikt viedokli par vadlīniju projektu par dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotām izslēdzošām praksēm

in
Autors: Konkurences padome
Pirmavots: www.kp.gov.lv

Eiropas Komisija ir sākusi sabiedrisko apspriešanu, aicinot visas ieinteresētās personas izteikt viedokli par pamatnostādņu projektu par dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotu ļaunprātīgas izslēgšanas praksi.

Līguma par Eiropas Savienības (ES) darbību (LESD) 102. pants aizliedz dominējošiem uzņēmumiem iesaistīties ļaunprātīgā rīcībā, tostarp rīcībā, kas izslēdz konkurentus no tirgus. Ar izslēdzošu rīcību saprot dominējošā stāvoklī esoša uzņēmuma rīcību, bloķējot savus konkurentus vai potenciālos konkurentus konkurenci ierobežojošā veidā, tādējādi traucējot efektīvu konkurenci, ietekmējot patērētāju labklājību, tostarp nosakot augstākas cenas, pazeminot kvalitāti vai ierobežojot patērētāja izvēli. Pie izslēdzošām rīcībām var minēt, piemēram, plēsonīga cenu noteikšana un atteikšanos slēgt darījumu ar citu tirgus dalībnieku bez objektīvi attaisnojoša iemesla u.c. 

LESD 102. panta izpilde ir būtiska, lai nodrošinātu, ka konkurence darbojas efektīvi, uzņēmumiem taisnīgi konkurējot un patērētājiem gūstot labumu no konkurētspējīgiem tirgiem.

Pamatnostādņu projekta mērķis ir atspoguļot ES tiesu judikatūru par dominējošā stāvoklī esošu uzņēmumu īstenotu ļaunprātīgas izslēgšanas praksi, ko Komisija guvusi LESD 102. panta izpildē. Paredzēts, ka pamatnostādnes palīdzēs palielināt juridisko noteiktību valstu konkurences iestādēm, tiesām, tāpat uzņēmumiem un gala patērētājiem.

“Ļaunprātīgas izslēgšanas prakses kaitē gan uzņēmumiem, gan patērētājiem. Tās rada augstākas cenas, mazākas inovācijas un sliktāku preču un pakalpojumu kvalitāti. Līdz ar to spēles noteikumiem ir jābūt skaidriem, lai mūsu iejaukšanās pret šādiem pārkāpumiem būtu efektīva. Mūsu pamatnostādņu projekta mērķis ir sniegt prognozējamu, saskaņotu un praktiski izmantojamu ietvaru ļaunprātīgas rīcības novērtēšanai. Pamatnostādnes atspoguļo mūsu interpretāciju par ES judikatūru un vērtīgo pieredzi, kas gūta, piemērojot dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma noteikumus,” EK priekšsēdētājas izpildvietniece konkurences tiesību jautājumos Margrēte Vestagere.

Visas ieinteresētās personas var izteikt viedokli par pamatnostādņu projektu līdz 2024. gada 31. oktobrim. Plašāka informācija, tostarp par to, kā iesniegt komentārus, ir pieejama šeit.