Uzņēmējiem pēc 2 gadiem būs jāpublisko dati par darba samaksu un atšķirībām sieviešu un vīriešu atalgojumā

in ,
Autors: Latvijas Sabiedriskie Mediji
Pirmavots: www.lsm.lv

Pēc diviem gadiem spēkā stāsies jaunā Eiropas Savienības (ES) direktīva par vienlīdzīgu atalgojumu. Tā nosaka taisnīgu un vienlīdzīgu attieksmi pret vīriešiem un sievietēm, maksājot vienādu darba samaksu par līdzīgas vērtības darbu, tādējādi mazinot diskrimināciju starp dzimumiem. Uzņēmējiem būs arī jāpublisko dati par darba samaksu, lai darbinieki zinātu, kāda ir samaksa attiecīgajā amata kategorijā, bet eksperti aicina nepubliskot datus par katra konkrēta darbinieka atalgojumu, lai neradītu riskus privātuma politikā.

“SEB bankas” Personāla pārvaldes vadītāja Anita Segliņa vērtēja, ka ES direktīva par vienlīdzīgu atalgojumu vispirms jau ļaus darba devējiem labāk saprast, kāda veida amati ir uzņēmumā un kādi ir atalgojuma līmeņi.

“Esošajiem darbiniekiem tātad būs tiesības uzzināt un prasīt darba devējam informāciju gan par algas diapazonu atsevišķās kategorijās, gan arī tajās situācijās, kad tiek veikts tāds pats vai līdzīgs darbs. Un līdz ar to pats lielākais ieguvums, protams, darbiniekiem ir iespēja runāt par atalgojumu, padarīt to daudz caurspīdīgāku, pieejamāku, un tas vairs nebūs varbūt tāds tabu, par ko nerunā vai citreiz varbūt pat tas ir iekļauts darba līgumā, ka šī ir konfidenciāla informācija.

Un, manuprāt, šī būs lieliska iespēja darbiniekiem uzsākt šīs sarunas un vairāk runāt par to, kas tad man būtu jādara šajā uzņēmumā, lai es varētu varbūt iegūt lielāku atalgojumu,” klāstīja Segliņa.

Darba tirgū Latvijā pastāv vairāki diskriminējoši faktori – vecums, etniskā piederība, reliģiskā pārliecība, bet izteiktākā diskriminācija ir pēc dzimuma. “Figure Baltic Advisory” valdes locekle un vadošā konsultante Anta Praņēvica stāstīja, ka uzņēmums regulāri veic atalgojuma pētījumus un, ja skatās visas sievietes pret visiem vīriešiem, tad atalgojuma atšķirības ir ap 17%, savukārt, ja dara pilnīgi vienādu darbu, tad atšķirības ir krietni mazāka – 5,1%.

Pilna raksta versija lasāma lsm.lv.