Pilsoniskās organizācijas uzraudzīs publiskos iepirkumus Liepājā un Ķekavā

in ,
Autors: Sabiedrība par atklātību – Delna
Pirmavots: delna.lv

Pilsoniskās sabiedrības organizācijas uzraudzīs publiskos iepirkumus Ķekavas novadā un Liepājas valstspilsētas pašvaldībā, lai stiprinātu labas pārvaldības principus, sekmētu sabiedrības informētību par iepirkumiem un novērstu korupcijas riskus publiskajos iepirkumos.

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) sadarbībā ar partnerorganizācijām “Radi Vidi Pats” un “Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrību” (ONPSAB) īstenos integritātes pakta pilotprojektu minētajās pašvaldībās. Liepājas partneri “Radi Vidi Pats” iesaistīsies iepirkumā par gaisa piesārņojuma samazināšanas pasākumu īstenošanu un zaļo infrastruktūru, savukārt Ķekavas partneri ONPSAB – iepirkumā par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu novada teritorijā. Integritātes paktā ir trīs iesaistītās puses – publiskā iestāde, uzņēmums, kas iesaistās iepirkumā, un pilsoniskā organizācija, kas uzņemas uzraudzīt iepirkuma procesu.

Organizācijas sadarbosies ar pašvaldībām, lai sekmētu publiskās pārvaldes un uzņēmumu atbildību sabiedrības priekšā, kā arī palielinātu sabiedrības uzticēšanos pašvaldībām. Integritātes paktu izmantošana ne tikai ceļ iepirkuma procedūru kvalitāti, novēršot negodprātības riskus, bet arī palīdz informēt sabiedrību par iepirkuma procesu, veicinot godīgu un efektīvu publiskās naudas izlietojumu.

“Ķekavas novada pašreizējās domes vadības prioritāte ir pārredzama rīcība ar publisko finansējumu, tādēļ ļoti augsti novērtējam iespēju iesaistīties Delnas pārraudzītajā pilotprojektā. Atkritumu apsaimniekotāja izvēle ir viens no lielākajiem un sabiedrībā sensitīvi uztvertajiem iepirkumiem, kas ik dienas ietekmēs iedzīvotājus vēl vairākus gadus nākotnē. Tāpēc arī mēs kā lēmuma pieņēmēji esam ieinteresēti, lai iepirkuma process tiktu veikts maksimāli caurskatāmi un brīvi no jebkādām aizdomām par, tostarp, iespējamu korupciju, tādējādi ar iepirkuma rezultātu neapmierinātajām pusēm nerastos iemesli veltīt pašvaldībai neatbilstošu kritiku. Pašvaldībām jādarbojas atklāti un objektīvi, tādēļ aicinu arī citas pašvaldības apgūt jaunu pieredzi un iesaistīties integritātes paktos!” norāda Ķekavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Vītols.

“Veicinot iedzīvotāju uzticēšanos un labu pārvaldību Liepājas pašvaldībā, tiecamies uz aizvien lielāku atvērtību un atklātību mūsu darbā. Redzam, ka sabiedrības un nevalstisko organizāciju iesaiste iepirkumu uzraudzībā, ko nodrošina integritātes pakts, ir efektīvs instruments, kā pie šiem mērķiem strādāt. Tāpēc rosinu arī citas pašvaldības būt drosmīgām, īstenot integritātes pakta pilotprojektu un tādējādi visiem kopā celt uzticēšanos valsts un pašvaldību iestādēm,” stāsta Liepājas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš.

Integritātes paktu ieviešana ir viens no valsts ilgtermiņa mērķiem. Valsts kancelejas plānā no 2023. līdz 2028. gadam ir veicināt iesaistīto pušu izpratni un arī nodrošināt iespējas valsts un nevalstiskajam sektoram gūt praktisku pieredzi darbā ar integritātes paktiem. Lai pilnvērtīgi informētu pašvaldību iedzīvotājus par iepirkumu norisi, organizācijas regulāri publicēs starpziņojumus, sociālo mediju ierakstus un rīkos informatīvus pasākumus par aktualitātēm.

Jau vēstīts, ka Delna ir iepriekš uzraudzījusi publiskos iepirkumus integritātes pakta ietvaros, tostarp Rīgas valstspilsētas pašvaldībā, kur tika novērsta ierobežota pretendentu atlase Skanstes tramvaja būvprojekta izstrādē.