Konkurences padome atļauj SIA “Stiga RM” pārņemt kokzāģētavu “Norupe”

03.05.2024. Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut mežizstrādes un finiera lokšņu ražošanas uzņēmumam SIA “Stiga RM” iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA “Rīgas meži” kokzāģētavu “Norupe”. KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

2018. gadā KP konsultēja un sniedza atbalstu Valsts kontroles veiktās likumības revīzijas “SIA “Rīgas meži” darbības, apsaimniekojot pašvaldības īpašumā esošo mežu platības, atbilstība normatīvo aktu prasībām” ietvaros, secinot, ka SIA “Rīgas meži” aktīvs jeb kokzāģētava “Norupe” darbība tirgū var radīt konkurences neitralitātes riskus un negatīvu ietekmi uz konkurencei. Ņemot vērā, ka kokzāģētavas plānotās darbības ievērojami pārsniegtu sākotnējo kokzāģētavas “Norupe” izveides mērķi un ierobežotu resursu pieejamību tirgū jau esošajām kokzāģētavām, Valsts kontrole un KP norādīja, ka pašvaldības uzņēmumam būtu objektīvi jāvērtē darbība kokapstrādes nozarē Latvijā.

Par atbilstošāko investoru kokzāģētavas iegādei SIA “Rīgas meži” izvēlējās uzņēmumu SIA “Stiga RM”, kurš pašreiz darbojas mežizstrādes, kā arī finiera lokšņu un saplākšņa ražošanas nozarē. Turpretī kokzāģētava “Norupe” ir viena no Rīgas valstspilsētai piederošās kapitālsabiedrības SIA “Rīgas meži” organizatoriski saimnieciskajām darbības vienībām, kuras darbības veids ir zāģmateriālu ražošana un tirdzniecība.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis koksnes resursu ieguves, pārstrādes un tirdzniecības nozares tirgos Latvijā, tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. Plašāka informācija par apvienošanās kontroli Latvijā pieejama Konkurences padomes tīmekļvietnes sadaļā “Tirgus dalībnieku apvienošanās”.