Pārejas uz aprites ekonomiku veicināšanai būs pieejams Kohēzijas fonda finansējums

in , ,
Autors: Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

2024. gada 26. martā Ministru kabinetā apstiprināti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie noteikumu projekti* par Eiropas Savienības fondu investīciju atbalstu atkritumu dalītas vākšanas sistēmu uzlabošanai un atkritumu pārstrādes iekārtu izveidei Latvijā, veicinot virzību uz aprites ekonomiku. 

Lai attīstītu atkritumu dalītās vākšanas sistēmu, projektu īstenošanai pieejamais kopējais finansējums ir vismaz 2,35 milj. eiro, tai skaitā Kohēzijas fonda finansējums – 2 milj. eiro, nodrošinot privāto līdzfinansējumu – vismaz 353 tūkst. eiro. Finansējumam var pieteikties komersanti ar atkritumu apsaimniekošanas atļauju vai atļauju A vai B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai. 

Finansējums paredzēts dažāda veidu jaunu atkritumu dalītās vākšanas konteineru un tvertņu iegādei (izlietotā iepakojuma, tekstila, bioloģiski noārdāmo atkritumu, mājkompostēšanas, būvgružu un lielgabarīta atkritumu, neizlietoto medikamentu, cigarešu izsmēķu, jūras tipa konteineri bīstamos sadzīves atkritumus vai videi kaitīgu preču atkritumu savākšanai). Projektos kopumā jāsasniedz šķiroto atkritumu apjoma palielinājums par 4750 tonnām gadā. 

Atkritumu dalītās vākšanas projektos atbalsta intensitāte ir paredzēta līdz 85% no vienas vienības jeb konteinera izmaksām. Fondu finansējums tiks izmaksāts atbilstoši VARAM sagatavotajai vienkāršoto izmaksu metodikai katram konteineru veidam. Atbalsts komersantiem tiek sniegts ar de minimis regulējumu un maksimālā summa vienam uzņēmumam ir līdz 300 tūkst. eiro.  

Atkritumu dalītās vākšanas sistēmas uzlabošanai plānota atklāta projektu iesniegumu atlase, prioritāri atbalstot projektus, kuru ietvaros tiks veicināta otrreizējo izejvielu lielāka apjoma atgriešana tautsaimniecībā un uzlabota sabiedrības izpratne par atkritumu dalītās vākšanas nozīmīgumu, kā arī veicināta atkritumu dalītās vākšanas pakalpojuma pieejamība gan pārklājuma, gan dalīti vākto atkritumu veidu skaita ziņā. 

Savukārt atkritumu pārstrādes veicināšanas projektu īstenošanai kopējais finansējums ir vismaz 26,7 milj. eiro, tai skaitā Kohēzijas fonda finansējums – 20 milj. eiro, nodrošinot ar privāto līdzfinansējumu – vismaz 6,7 milj. eiro. Finansējumam var pieteikties atkritumu apsaimniekošanas nozares komersanti, un sniegtais atbalsts paredzēts jaunu pārstrādes iekārtu izveidei. Kohēzijas fonda atbalsta intensitāte pārstrādes iekārtu izveidei ir 55 – 75% atkarībā no komersanta lieluma. 

Plānots, ka ar Eiropas Savienības fondu investīciju atbalstu tiks izveidotas atkritumu pārstrādes iekārtas ar kopējo pārstrādes jaudu vismaz 30 000 tonnas gadā. Vismaz 50% no iekārtā pārstrādātajiem atkritumiem ir jābūt Latvijā radītiem. 

Atkritumu pārstrādes projektu atlase tiks organizēta atklāta konkursa veidā, prioritāri atbalstot projektus, kuru ietvaros tiks nodrošināta izlietotā iepakojuma un sadzīves atkritumu pārstrāde, lielāks pārstrādājamo atkritumu apjoms un atkritumu pārstrāde produktos.  

Papildus projektos būs jāīsteno arī sabiedrības izglītošanas un vides apziņas veicināšanas pasākumi par atkritumu apsaimniekošanu. 

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra kā Eiropas Savienības fondu sadarbības iestāde projektu iesniegumu atlases izsludinās š.g. pavasarī. Lūdzam sekot līdzi aktuālajai informācijai par projektu atlasēm Centrālās finanšu un līgumu aģentūras tīmekļvietnē:  https://www.cfla.gov.lv/lv/2021-2027-projektu-atlases

* Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021. – 2027. gadam 2.2.2. specifiskā atbalsta mērķa “Pārejas uz aprites ekonomiku veicināšana” 2.2.2.2. pasākuma “Atkritumu dalītā vākšana” projektu iesniegumu pirmās atlases kārtas īstenošanas noteikumi un 2.2.2.1. pasākuma “Atkritumu šķirošana, pārstrāde un reģenerācija” projektu iesniegumu atlases pirmās kārtas īstenošanas noteikumi