MK nosaka atvieglotu kārtību un saīsinātus termiņus hipotekāro kredītu pārkreditēšanai

in
Autors: Ekonomikas ministrija

Ekonomikas ministrija

Ministru kabineta sēdē š.g. 12. martā apstiprināti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par patērētāja kreditēšanu,  nosakot kārtību un termiņus hipotekāro kredītu pārkreditēšanai.

Regulējums būs attiecināms gan uz banku, gan nebanku kreditētājiem, lai mazinātu šķēršļus patērētājiem veikt hipotekāro kredītu pārkreditēšanu un visiem kreditētājiem tiktu piemērots vienāds tiesiskais regulējums.

Kā zināms, Saeima š.g. 15. februārī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus četros likumos, lai atvieglotu patērētāju iespējas pārkreditēt hipotekāros kredītus un veicinātu konkurenci kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju starpā, attīstot kredītiestāžu piedāvātos risinājumus hipotekāro kredītu ņēmējiem un mazinot augstās hipotekāro kredītu likmes. 

Līdz ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā tika definēta hipotekārā pārkreditēšana, noteiktas tiesības un pienākumi iepriekšējam kredīta devējam, iegūstošajam kredīta devējam un patērētājam​. Hipotekārā pārkreditēšana ir patērētāja kredīta, kura atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku, pāreja no viena kredīta devēja pie cita kredīta devēja pēc patērētāja pieprasījuma.

Savukārt līdz ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par patērētāja kreditēšanu tiek noteikta precīza kārtība un pārkreditēšanas procesam nepieciešamo darbību izpildei paredzētie termiņi, vienkāršojot hipotekārās pārkreditēšanas procesu un samazinot ar to saistītās izmaksas.

Pārkreditēšanas process turpmāk aizņems ne vairāk kā divus mēnešusun patērētājam tas kļūs vienkāršāks – vajadzēs griezties pie potenciālā kredītdevēja, izvērtēt viņa piedāvājumu, noslēgt jaunu hipotekāro līgumu un attālināti apliecināt parakstu nostiprinājuma lūgumam par ķīlas tiesību pārgrozīšanu par labu jaunajam kredīta devējam pie zvērināta notāra. Visu procesu varēs īstenot arī attālināti.

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2016. gada 25. oktobra noteikumos Nr. 691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu” var iepazīties Tiesību aktu portālā.