Delna izziņo Korupcijas uztveres indeksa Latvijas rezultātus 

in
Autors: Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna”

Starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International (TI) ir publicējusi Korupcijas uztveres indeksa (KUI) 2023. gada rezultātus. Latvijas rezultāti ir uzlabojušies par vienu punktu, salīdzinot iepriekšējiem gadiem, sasniedzot 60 punktu atzīmi. Lai arī Latvijas rezultāti ilgtermiņā lēnām uzlabojas, tomēr mēs turpinām atpalikt no daļas ES un OECD valstu, kā arī noteikti nesasniegsim Nacionālajā attīstības plānā 2021.–2027. gadam noteiktos mērķus. 

“Latvijas lēnais progress cīņā ar korupciju skaidrojams ar kavēšanos uzņemties atbildību un ieviest drosmīgus pretkorupcijas pasākumus. Delna ir sagatavojusi virkni rekomendāciju valdībai un lēmumu pieņēmējiem, ko ieviešot varam cerēt, ka cīņa ar korupciju sekmēsies tādās jomās kā politiskā godprātība, publisko resursu izšķērdēšanas novēršana, kā arī biznesa integritāte,” uzsver “Sabiedrības par atklātību – Delna” direktore Inese Tauriņa. Rekomendācijas skatīt Delnas veiktajā Korupcijas uztveres indeksa Latvijas rezultātu analīzē, sk. šeit -> (pdf fails). 

Tomēr arī Evikas Siliņas valdībai trūkst konkrētu piedāvājumu rīcībai Delnas minētajās jomās, pēc valdības rīcības plāna analīzes secina Delna. Lai arī valdība norāda, ka Latvijā jānodrošina pretkorupcijas politikas attīstība, datu atklātība un pieejamība, kā arī tiesībsargājošo iestāžu stiprināšana, tomēr skaidri rīcības punkti korupcijas apkarošanas jautājumos vai nu nav piedāvāti, vai valdības plānā nav izcelti pietiekami. 

No rīcības plānā minētā Delna kā īpaši būtisku izceļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darba un sasniegto rezultātu izvērtējuma nepieciešamību. KNAB ir jābūt galvenajam pretkorupcijas politikas balstam valstī ar nozīmīgu ietekmi uz visām minētajām jomām, taču arī pēdējos gados tas nav vērojams. 

Kopumā valdības rīcības plāna saturs liek secināt, ka arī turpmāk Latvijas rezultātu uzlabojums Korupcijas uztveres indeksā varētu būt stagnējošs, tāpēc aicinām valdību un lēmumu pieņēmējus drosmīgi un apņēmīgi pievērsties Delnas rekomendācijām politiskās un biznesa integritātes, kā arī publisko līdzekļu izšķērdēšanas jomās.