Kariņš par armijas pārtikas iepirkumu: Piepumpēsim muskuļus un izstumsim viņus no sistēmas

in ,
Autors: Latvijas Sabiedriskie Mediji

Latvijas Sabiedriskie Mediji

“Piepumpēsim muskuļus un izstumsim viņus no sistēmas” jeb jāatrod veids, kā tikt vaļā no iepirkuma līguma par centralizēto pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām, tā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” norādīja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Valdības vadītājs jau uzdevis Aizsardzības ministrijai vērtēt iespējas lauzt līgumu, kas pagaidām vēl ir spēkā.

Premjers uzskata, ka līgumu nepieciešams lauzt: “Ir šausmīgi liela nekārtība notikusi. Tas, ko man ir grūti saprast, kā tas var būt, ka šis pilnīgi ārpus visiem rāmjiem uzvarējušais uzņēmums turpina apkalpot armiju.”

Kariņa ieskatā jāatrod veids, kā “tikt vaļā no līguma”, bet ar sekām jācīnās pēc tam.

“Lauzt līgumu, pēc tam skatīties, kādas ir sekas. (..) Sen nav tie laiki, kad krāpnieki ir tie, kas nosaka visu. Viņi tagad tiek pieķerti pa labi, pa kreisi. Piepumpēsim muskuļus un izstumsim viņus no sistēmas,” sacīja premjers.

Pēc premjera domām, no valsts puses rīcībai līguma laušanas kontekstā vajadzētu būt agresīvākai. 

Kariņš pauda: “Jāatrod veids, kā tikt no tā vaļā. Labāk lai uzņēmums tiesājas, nekā valsts cieš, jo nevar atrast veidu, kā pareizi lauzt līgumu. Kāpēc tie, kas pārkāpj likumu, turpina gūt labumu uz sabiedrības rēķina?” 

Savukārt aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) Latvijas televīzijai pauda, ka neatbilstību līgumā ir ļoti daudz. Tiesa, pastāv zināmi riski, kādas juridiskas sekas nesīs apjomīgā līguma laušana.

“Premjera kungs ir lūdzis iesniegt informatīvu ziņojumu, lūdzis iesniegt vērtējumu, ko nozīmētu šī līguma laušana, un mēs pie tā strādājam. Un tuvākajā laikā šis vērtējums tiks iesniegts. Aizsardzības ministrija arī sāka strādāt – ko nozīmē līguma laušana, vērtējot gan juridiskos gan drošības aspektus, gan lietderības aspektus, vēl pirms Kariņa kunga rezolūcijas,” norādīja Mūrniece.

Taču arī līguma laušanas gadījumā armijas ēdināšana neapstāsies.

“Karavīri bez ēdiena nepaliks, tas ir pilnīgi skaidrs,” uzsvēra ministre.