14. SAEIMA, VEICOT MINIMĀLUS UZLABOJUMUS, VAR BŪTISKI UZLABOT CĪŅU PRET KORUPCIJU

in ,
Autors: Sabiedrība par atklātību – Delna

Sabiedrība par atklātību – Delna

“Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) ir sastādījusi darbu sarakstu 14. Saeimai korupcijas mazināšanas, atklātības un labas pārvaldības jomās. Sarakstu veido 30 darāmie darbi politiskā godaprāta, interešu konflikta pārvaldības, naudas ietekmes politikā, publisko iepirkumu, trauksmes celšanas u.c. jomās.

Daļu no darbiem iespējams paveikt, veicot grozījumus jau esošajos normatīvajos tiesību aktos. Piemēram, paplašinot Iepirkumu uzraudzības biroja kompetenci, nosakot pienākumu izskatīt arī trešo pušu iesniegumus par iespējamu negodprātību publiskajos iepirkumos.  Ir arī tādi darbi, kuru īstenošanai ir nepieciešama politiskā iniciatīva un griba. Piemēram, pilnvaru piešķiršana Valsts kontrolei veikt Saeimas budžeta publisku revīziju un grozījumi Saeimas kārtības rullī, kuri veicinātu atklātību par Saeimas darbību un pieņemtajiem lēmumiem. Ir arī tādi darbi, kas pieprasa mērķtiecīgu darbu ar sabiedrību un tolerances pret korupciju mazināšanu. 

Darāmo darbu saraksta sastādīšanā iesaistījās eksperti, nevalstisko organizāciju pārstāvji, žurnālisti un Delnas biedri, ar kuriem pārskatījām līdz šim novērotās problēmas un trūkumus 9 tēmās:

  • Informācijas atklātības uzlabošana
  • Naudas ietekmes politikā mazināšana
  • Godprātība un ētika publiskajā sektorā
  • Pārdomāta un konsekventa valsts personālpolitika
  • Publisko iepirkumu sistēmas uzlabojumi
  • Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības problēmu novēršana
  • Institucionāli risinājumi cīņai pret korupciju
  • Atbalsts kvalitatīvāku lēmumu pieņemšanai publiskajā sektorā un sabiedriskajai kontrolei pār publisko sektoru
  • Trauksmes cēlēju nozīmes stiprināšana

Delnas pētnieks Olafs Grigus norāda: “Svarīgi, lai 14. Saeima pievēršas iepriekšējā Saeimas sasaukuma iesākto darbu izvērtēšanai un turpināšanai un nodrošina, ka likumdevēja darbs ir pēctecīgs un ilgtspējīgs.”

Delnas juriste Krista Asmusa uzsver: “Lai veiksmīgi cīnītos pret korupciju, būtiski ir nodrošināt, ka tiek sardzirdēti arī cilvēki, kas nav tieši iesaistīti publisko iepirkuma konkursos, bet seko līdzi tam, kas notiek valsts un pašvaldības dzīvē, kā tiek tērēti sabiedrības labklājībai paredzētie līdzekļi.  Bieži vien šiem vietējiem pašvaldības iedzīvotājiem, kas ir novērojuši pārkāpumus vai negodprātīgu rīcību kādā iepirkumā, var būt pieejama daudz plašāka informācija par notiekošo, nekā iepirkumā iesaistītajiem uzņēmumiem, kas nereti atrodas citā pašvaldībā vai pat valstī. Tāpat būtiski ir nodrošināt atklātību par valsts un pašvaldības darbību. Šobrīd daudzi dati ir pieejami, taču tos atrast, apkopot un analizēt ir sarežģīti, tas apgrūtina žurnālistu un pētniekiem, bet jebkura iedzīvotāja iespējas iegūt sev interesējošo informāciju un mazina iespējas atklāt un aktualizēt nozīmīgas problēmas.”

Delna ar 14. Saeimas darāmo darbu sarakstu iepazīstinās deputātus un sekos līdzi darbu izpildei, ziņojot par izpildes progresu, izsakot priekšlikumus un rosinot jaunus papildinājumus. Aicinām ikvienu iesaistīties Saeimas darba izvērtēšanā un neklusēt, ja novērota aizdomīga rīcība, kas nesaskan ar sabiedrības un valsts interesēm.

Pilns darbu saraksts pieejams šeit