Autoceļa “Via Baltica” 5G optisko šķiedru kabeļu tīklu infrastruktūras izbūvei Latvijā plāno atvēlēt 7,339 miljonus eiro

LETA

Autoceļa “Via Baltica” 5G optisko šķiedru kabeļu tīklu infrastruktūras projektēšanas darbiem un būvdarbiem Latvijas teritorijā plānots atvēlēt 7,339 miljonus eiro, paredz VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” (LVRTC) izsludinātais iepirkums.

LVRTC izsludinājis iepirkumu “”Via Baltica” 5G optisko šķiedru kabeļu tīklu infrastruktūras projektēšanas darbu un būvdarbu veikšana “Via Baltica” (E67) Latvijas teritorijā”.

Iepirkuma nolikumā, kas pieejams Elektroniskajā iepirkumu sistēmā “eis.lv”, teikts, ka iepirkuma priekšmets ir optisko šķiedru kabeļu tīklu infrastruktūras projektēšanas darbu un būvdarbu veikšana “Via Baltica” transporta koridorā autoceļa Latvijas teritorijā posmā Grenctāle-Bauska-Rīgas apvedceļš (Salaspils)-Ainaži, pieslēdzot mobilo sakaru komersantu bāzes stacijas un no jauna izbūvējamos LVRTC torņus optisko šķiedru kabeļu tīklam.

Darbu izpildes pasūtījuma līgumi ietver optisko šķiedru kabeļu tīkla infrastruktūras, tostarp optisko šķiedru kabeļu, kabeļu kanalizācijas un kabeļu kanalizācijas pievadu projektēšanu, kā arī optisko šķiedru kabeļu tīkla infrastruktūras būvdarbus, iekļaujot ierīkošanas darbus – optisko kabeļu ieguldīšanu un montāžu un izbūvētās optisko šķiedru kabeļu tīkla infrastruktūras nodošanas ekspluatācijā darbus, tostarp nepieciešamās izpilddokumentācijas un mērījumu sagatavošanu.

Līgums sadalīts trijās daļās – Limbažu un Saulkrastu novads, kur līgumcena paredzēta līdz 2,847 miljoniem eiro, Ādažu, Ropažu, Salaspils novads un Rīga, kur līgumcena paredzēta līdz 2,186 miljoniem eiro, un Ķekavas, Olaines un Bauskas novads, kur līgumcena paredzēta līdz 2,306 miljoniem eiro.

Limbažu un Saulkrastu novados paredzēts izbūvēt orientējoši 17 pievadus uz mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām, bet Saulkrastu novadā – orientējoši piecus pievadus uz mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām. Tāpat paredzēts izbūvēt pievadus sešiem jaunbūvējamiem LVRTC torņiem.

Izbūvējamā optisko šķiedru kabeļu tīkla infrastruktūras aptuvenais garums Limbažu un Saulkrastu novadu teritorijās ir 92,1 kilometrs, no kuriem pamattrases garums ir apmēram 81,5 kilometri, bet pievadi mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām – apmēram 10,6 kilometriem.

Ādažu novadā plānoti pieci pievadi uz mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām, Ropažu novadā un Rīga – 10 pievadi uz mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām, bet Salaspils novadā un Rīgā – seši pievadi uz mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām. Tāpat paredzēts pievads vienam jaunbūvējamam LVRTC tornim.

Izbūvējamā optisko šķiedru kabeļu tīkla infrastruktūras aptuvenais garums šajā iepirkuma daļā ir 72,3 kilometri, no kuriem pamattrases garums ir apmēram 51,3 kilometri, bet pievadi mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām – 21 kilometrs.

Savukārt Ķekavas novadā plānoti pieci pievadi uz mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām, Olaines novadā – viens pievads uz mobilo sakaru operatora bāzes staciju, bet Bauskas novadā 16 pievadi uz mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām. Tāpat paredzēti pievadi uz astoņiem jaunbūvējamiem LVRTC torņiem. 

Izbūvējamā optisko šķiedru kabeļu tīkla infrastruktūras orientējošais garums Ķekavas, Olaines un Bauskas novados ir 73,55 kilometri, no kuriem pamattrases orientējošais garums ir 55,75 kilometri, jo 15,9 kilometru pamattrase jau ir izbūvēta Bauskas novadā cita projekta ietvaros. Tāpat šajā projekta daļā paredzēti pievadi mobilo sakaru operatoru bāzes stacijām apmēram 17,8 kilometru garumā.

Visu darbu pabeigšanas termiņš ir paredzēts līdz 2025.gada 30.septembrim.
Pretendenti pieteikumus konkursā var iesniegt līdz 2023.gada 9.janvārim.
Iepirkums tiek organizēts projekta “Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna reformu un investīciju virziena “Digitālās infrastruktūras transformācija” investīcijas “Pasīvās infrastruktūras izbūve “Via Baltica” koridorā 5G pārklājuma nodrošināšanai”” ietvaros.