Uzņēmējiem un daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājiem drīzumā būs pieejamas jaunas atbalsta programmas energoefektivitātes uzlabošanai

ALTUM

Drīzumā gan mazajiem un vidējiem, gan lielajiem uzņēmējiem būs pieejams kopumā 76 miljonus eiro liels finansējums energoefektivitātes paaugstināšanai, atjaunojamo energoresursu (AER) tehnoloģiju plašākai izmantošanai, kā arī elektroauto iegādei. Valsts attīstības finanšu institūcija “Altum” uzņēmumu projektu pieņemšanu plāno uzsākt šoruden.

Šodien, 22. septembrī diskusijā “Jaunas iespējas energoefektivitātei uzņēmumiem un daudzdzīvokļu mājām. ES Atjaunošanas un noturības mehānisma finansētas programmas” ekonomikas ministre Ilze Indriksone uzsvēra: “Gan uzņēmumiem, gan mājsaimniecībām jaunie projekti dos jaunas iespējas. Būtiskākā atšķirība no iepriekšējiem atbalsta instrumentiem, kas bija pieejami iepriekšējā periodā, ir tā, ka varēs ne tikai efektīvi nosiltināt ēkas un mazināt siltuma zudumus, bet arī uzstādīt iekārtas atjaunojamo energoresursu ražošanai, piemēram, saules paneļus tām ēkām, kurām tas tehnoloģiski ir iespējams. Ar katru gadu parādās arvien inovatīvākas iespējas.”

Atbalsts uzņēmējiem energoefektivitātes paaugstināšanai vai AER projektiem būs pieejams kā ALTUM aizdevums vai paralēlais aizdevums ar kapitāla atlaidi pamatsummas dzēšanai. Tiks dzēsti 30 procenti aizdevuma pamatsummas, ja aizņēmējs īstenos plānoto projektu, sasniedzot projektā noteiktos mērķus. Aizdevuma apjoms var būt līdz 5 miljoniem EUR, ieskaitot 30 procentu kapitāla atlaidi no aizdevuma summas, kas nevar būt lielāka par 1,5 miljoniem EUR. Paralēliem aizdevumiem, kurus “Altum” sniegs līdztekus kredītiestāžu aizdevumiem, minimālā aizdevuma summa ir 50 tūkstoši EUR. Aizdevuma termiņš ir līdz 20 gadiem.

Atbalsts elektroauto iegādei būs pieejams kā garantija ar kapitāla atlaidi līdz 180 000 euro (vienam transportlīdzeklim līdz 5 000 euro un, nepārsniedzot 30% no līzinga saistību apmēra bez PVN).

Projekti tiks pieņemti trīs atlases kārtās, paziņojums par atlases kārtas sākumu tiks publicēts tīmekļa vietnē www.altum.lv). Uzņēmumu iesniegtie projekti tiks savstarpēji salīdzināti atklātos konkursos.

Programmā 25,75 miljoni EUR paredzēti energoefektivitātes paaugstināšanai, 45 miljonus EUR plānots izmantot pārejai uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, bet 5 miljonus EUR – elektroauto iegādes atbalstam.

Diskusijā ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš atgādināja:  “Uzņēmējiem jau pašlaik ir iespējas izmantot dažādas valsts atbalsta programmas, un ALTUM piedāvā, piemēram,  programmu energoefektivitātes uzlabojumiem, kas tiek finansēta no ALTUM zaļo obligāciju emisijā piesaistītajiem resursiem. Tāpat uzņēmējiem ir pieejams arī grants energoaudita veikšanai, kas sedz pat 85% no izmaksām par energoaudita veikšanu uzņēmumā. Jaunā atbalsta programma, kas būs pieejama rudenī, orientējoši no oktobra beigām, ar kapitāla atlaides elementu būs pievilcīga uzņēmējiem un aicinām to izmantot.”

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Andris Kužnieks diskusijā norādīja, ka Eiropas Savienības “zaļais kurss” pašlaik kļūst arvien aktuālāks un tajā nozīmīga vieta ir energoegfektivitātes uzlabošanas pasākumiem. Tāpēc būtiski tiek palielināts ES finansējums, bet lēmumi pieņemti daudz operatīvāk. Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Rūpniecības padomes loceklis Gunārs Valdmanis norādīja, ka tagad ir īstais laiks investīcijām šajā sektorā un Latvijas uzņēmēji ir gatavi ieguldīt un izmantot jauno programmu sniegtās iespējas. Arī Liepājas izpilddirektora vietnieks īpašuma jautājumos Mārtiņš Tīdens atzina, ka Liepājas pašvaldība jau iepriekš ir izmantojusi atbalstu energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem un arī turpmāk darīs visu, lai no atbalsta gūtu maksimālu efektu.

Arī viņš uzsvēra, ka jaunās atbalsta programmas būs vēl pievilcīgākas nekā iepriekšējās – piemēram, paredzētā 30% kapitāla atlaide būs milzīgs atspaids tiem, kas izmantos valsts atbalstu energoefektivitātes uzlabošanai.

Savukārt daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašnieki jau var sākt gatavoties pieteikumu iesniegšanai daudzdzīvokļiu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā, kas sāks darboties gada beigās. Programmas kopējais finansējums būs 57,3 miljoni EUR.

Atbalsts daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem tiks sniegts kombinēta finanšu instrumenta veidā. To veidos aizdevums vai garantija, kapitāla atlaide aizdevuma pamatsummas daļējai dzēšanai un atbalsts tehniskās dokumentācijas sagatavošanai.

Projekta rezultātā sasniedzot vismaz 30% primārās enerģijas ietaupījuma, projektiem tiks piešķirta kapitāla atlaide līdz 49% apmērā no projekta attiecināmo izmaksu apjoma. 20% no izmaksām varēs tiks iekļauti attiecināmajās izmaksās arī par tādiem remontdarbiem, kas nav tieši saistīti ar energoefektivitāti.

Atbalstu varēs izmantot izmaksām, kas saistītas ar daudzdzīvokļu mājas energoefektivitātes uzlabošanu un pāreju uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu:

Abas programmas tiek finansētas no Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma līdzekļiem.

Plašāka informācija:

Energoefektivitātes paaugstināšana uzņēmējdarbībā

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitāte 2022 -2026