NTSP apakšpadomē diskutē par ēnu ekonomikas ierobežošanu

in ,
Autors: Finanšu ministrija

Finanšu ministrija

Trešdien, 27. jūlijā, notika Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Budžeta un nodokļu apakšpadomes sēde, kur, piedaloties finanšu ministram Jānim Reiram, konstruktīvā gaisotnē ar valdības trīspusējā sociālā dialoga partneriem tika padziļināti diskutēta ēnu ekonomikas dinamika un priekšlikumi ēnu ekonomikas ierobežošanai.

NTSP apakšpadomes sēdes dalībnieki vienojās, ka ēnu ekonomikas ierobežošanas plāna 2023.-2025. gadam prioritāte būs ēnu ekonomikas mazināšana konkrētās nozarēs, un tādējādi ļoti būtiska būs nozaru ministriju aktīva sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām un tautsaimniecības nozaru ekspertiem ēnu ekonomikas risku mazinošu pasākumu identificēšanai un īstenošanai konkrētās prioritārās nozarēs.

Finanšu ministrijai būs koordinējoša loma visaptverošu pasākumu īstenošanā, piemēram, skaidras naudas ierobežojošo pasākumu ieviešanā, pieejamās informācijas analītikas darbam paplašināšanā un nodokļu samaksas vienkāršošanas pasākumos. Savukārt nozaru ministrijām sadarbībā ar nevalstisko sektoru jāseko līdzi ēnu ekonomikas tendencēm nozarēs un jāpiedāvā savi risinājumi.

NVO pārstāvji uzsvēra arī to, ka ministriju līmenī būtu jādeleģē atbildīgie par ēnu ekonomiku, kas koordinē padoto iestāžu sadarbību un atbalstu šajos jautājumos.

NTSP ietvaros Finanšu ministrija piedalās trīspusējā sociālā dialogā starp darba devēju organizācijām, valsts institūcijām un arodbiedrībām, lai saskaņotu šo organizāciju intereses sociālajos un ekonomiskajos jautājumos, tādējādi garantējot sociālo stabilitāti valstī. Nodokļu politikas jautājumi ar sociālajiem partneriem tiek diskutēti NTSP Budžeta un nodokļu politikas trīspusējās sadarbības apakšpadomes sanāksmēs.