Latvijas un Saūda Arābijas ārlietu ministri pārrunā abu valstu ekonomisko sadarbību un ES-Līča valstu partnerību

2022. gada 18. februārī, atrodoties vizītē Vācijā, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Saūda Arābijas ārlietu ministru princi Faisalu bin Farhānu Āl Saūdu (Prince Faisal bin Farhan Al Saud). Amatpersonu tikšanās notika 58. Minhenes Drošības konferences laikā, lai apspriestu Latvijas un Saūda Arābijas politiskā dialoga aktualitātes, sadarbību ekonomikā, kā arī ES un Līča reģiona valstu sadarbības stiprināšanas perspektīvas.

Pieskaroties Latvijas un Saūda Arābijas līgumtiesiskās bāzes paplašināšanās jautājumam, E. Rinkēvičs apliecināja Latvijas puses gatavību jau tuvākajā laikā parakstīt starpvaldību līgumu par ekonomisko sadarbību. Šis līgums būs otrais starpvalstu dokuments ekonomiskās sadarbības jomā, papildinot 2021. gada 1. jūlijā stājušos spēkā dubultnodokļu konvenciju.

Lai apspriestu ekonomiskās sadarbības veicināšanu, Latvijas uzņēmumu pārstāvji kopā ar Latvijas ekonomikas ministru ir gatavi šogad apmeklēt Saūda Arābiju, atzīmēja E. Rinkēvičs.  “Vēlamies pastiprināt uzņēmumu sadarbību ar Saūda Arābijas partneriem nozarēs ar augstāku pievienoto vērtību: IKT un digitālie risinājumi, viedās tehnoloģijas, viedās pilsētas, farmācija, medicīnas tūrisms,” teica Latvijas ārlietu ministrs.

Puses izteica cerību, ka jau drīzumā pēc epidemioloģiskās situācijas uzlabošanās būs iespējams atsākt sarunas par abu valstu ārlietu ministriju politiskajām konsultācijām, lai nostiprinātu dažādas sadarbības iespējas.

Tikšanās laikā abu valstu ārlietu ministri pārrunāja aktualitātes Persijas līča reģionā. E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Saūda Arābijai kā Līča sadarbības padomes (GCC) vadošajai valstij ir liela loma reģiona stabilizācijas un jaunas drošības arhitektūras izveides centienos. Latvija turpina iestāties par Eiropas Savienības un Līča valstu partnerības atjaunošanu un attiecību turpmāku stiprināšanu.

“Ceram, ka ES-Līča sadarbības padomes ārlietu ministru sanāksme 21. februārī ES Ārlietu padomes ietvaros Briselē kļūs par jaunu impulsu attiecību attīstībai,” atzīmēja Latvijas ministrs. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka ES sadarbības stiprināšana ar Līča valstīm sniegs ieguldījumu klimata pārmaiņu problēmu risināšanā, savienojamības uzlabošanā ar Eiropu, kā arī cīņā pret pandēmiju.