“Dzintaru koncertzālei” nepiesakoties par cietušo krēslu iepirkuma krimināllietā, vainīgajām personām var neuzrādīt apsūdzību

SIA “Dzintaru koncertzālei” nepiesakoties par cietušo krēslu iepirkuma krimināllietā, vainīgajām personām var neuzrādīt apsūdzību, šodien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija aicinājusi pieteikties pašvaldībai piederošo “Dzintaru koncertzāli” par cietušo krimināllietā. Runa esot par 237 586 eiro.

Krimināllieta ir par krāpšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Izmeklēšana notiek saistībā ar “Dzintaru koncertzāles” 2015.gadā notikušu krēslu iepirkumu un lieta izdalīta no citas VID izmeklēšanā esošas lietas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, izmeklēšanā noskaidrots, ka krēsli no ražotāja Amerikā par 160 000 ASV dolāru piegādāti firmai “Amber X”. Tajā strādājusi arī Iepirkumu komisijas vadītāja sieva.

Tālāk konkursā uzvarējusī firma no Igaunijas “Tooner master” krēslus pārdeva “Dzintaru koncertzālei” par iepirkumā nosolīto cenu – 224 598 eiro. Igauņiem kā starpniekiem par darījumu palikuši četri tūkstoši eiro.
Pirms lietas nosūtīšanas prokuratūrai apsūdzību celšanai, VID aicināja “Dzintaru koncertzāli” lietā pieteikties kā cietušajam. Ja cietušais nepiesakās, apsūdzība par krāpšanu var izpalikt.

Gan “Dzintaru koncertzāles” vadība, gan pašvaldība, norāda, ka nav pamata konstatēt zaudējumu esamību, jo pietrūkstot informācijas, kas apliecinātu zaudējumus.

Kā ziņots, VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas saistībā ar nodokļu izkrāpšanas shēmu 2020.gadā veica procesuālās darbības “Dzintaru koncertzālē”.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka noziedzīgs grupējums veica nelikumīgas darbības krēslu piegādē koncertzālei. Uzņēmums veica fiktīvu krēslu piegādi kādam ārvalstu uzņēmumam, kurš savukārt krēslus publiskā iepirkuma konkursa rezultātā piegādāja pasūtītājam – koncertzālei, norāda VID.

VID apgalvo, ka uzņēmums deklarēja pievienotās vērtības nodokli (PVN) ar 0% likmi, nevis 21%, kā tas būtu, ja krēslu piegāde tiktu veikta Latvijas darījumu partnerim. Minētais fakts norāda, ka darījumam ir fiktīvs raksturs – lai izvairītos no nodokļu nomaksas, kā arī slēptu saistību starp konkursa izsludinātāju un patieso preču (krēslu) piegādātāju. Uzņēmumus pēc fiktīvā darījuma par, iespējams, noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem iegādājās automašīnas “Lexus RX”, iepriekš klāstīja VID.

VID apgalvo, ka iespējamā nodokļu krāpšanas shēmā koncertzālē valstij nodarītie zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā ir nedaudz vairāk par 50 000 eiro.