Korupcijas uztveres indekss 2021: Latvijai kāpums par diviem punktiem

in
Autors: Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas “Transparency International” veidotajā Korupcijas uztveres indeksā (KUI) Latvijas pozīcijas 2021. gadā ir nedaudz uzlabojušās, ar 59 punktiem ierindojoties 36. vietā 180 vērtēto valstu vidū. Savukārt starp vērtētajām Eiropas Savienības valstīm Latvija ieņem 15. vietu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume: “Jaunākajā KUI būtiski uzlabojies Latvijas vērtējums Pasaules ekonomikas foruma uzņēmumu vadītāju aptaujā, kurā jautāts, cik bieži uzņēmumiem ir jādod kukuļi publiskajam sektoram. KNAB šo rādījumu vērtē pozitīvi, taču vienlaikus arī piesardzīgi, jo korupcijas apkarošanas prakse pēdējos gados izgaismo tendenci – kukuļot valsts amatpersonas uzņēmumu interesēs. Ja uzņēmēji un valsts amatpersonas saņem signālus par kukuļa pieprasīšanu vai piedāvāšanu, tam nekādā gadījumā nedrīkst piekrist un nekavējoties jāsazinās ar KNAB.”

Lai izprastu un varētu izdarīt visaptverošus secinājumus par faktoriem, kas varētu būt veicinājuši kāpumu un kritumu noteiktās KUI pozīcijās, KNAB pašlaik uzsācis KUI veidojošo rādītāju padziļinātu analīzi.

KUI ir visplašāk lietotais korupcijas līmeņa indikators pasaulē. Tas summē dažādu avotu datus, kas atspoguļo uzņēmēju un ekspertu korupcijas līmeņa uztveri valsts pārvaldē. Šajā indeksā iekļauti dati no Pasaules Ekonomikas foruma, Bertelsmana fonda un citiem.

KNAB uzsver, ka KUI noteikšana ir tikai viens no veidiem, kā salīdzināt korupciju dažādās valstīs, tādēļ KUI nevar vērtēt reālo situāciju korupcijas jomā Latvijā. KUI raksturo attieksmi pret korupciju, bet nesniedz visaptverošu informāciju par korupcijas reālo situāciju attiecīgajā valstī, ko ir sarežģīti precīzi izmērīt, jo ar korupciju saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem ir latents raksturs. KNAB aicina ikvienu būt neiecietīgam pret korupciju, neiesaistīties pretlikumīgās darbībās un par šādiem gadījumiem nekavējoties ziņot KNAB mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB”, zvanot uz tālruņa numuriem 80002070 un 6735616 vai rakstot uz e-pasta adresi knab@knab.gov.lv.

2021. gada Korupcijas uztveres indeksa rezultāti