Ministru kabinets uzdevis īstenot vairākus pasākumus karteļa vienošanās risku mazināšanai

Ministru kabinets uzdevis atbildīgajām un līdzatbildīgajām institūcijām īstenot vairākus pasākumus karteļa vienošanās risku mazināšanai, liecina Ekonomikas ministrijas (EM) publiskotā informācija par 9.novembra valdības sēdē slēgtajā daļā skatīto informatīvo ziņojumu par tā saucamo būvnieku karteļa lietu.
Starp minētajiem uzdevumiem ir celt pasūtītāja kvalifikāciju, efektīvāk izmantot valsts informācijas sistēmās pieejamos datus, kā arī veicināt pasūtītāja tiesību efektīvu aizsardzību konkurences tiesību pārkāpuma gadījumā.
Pasūtītāja kvalifikācijas celšanai un izpratnes veidošanai preventīviem pasākumiem valdība uzdevusi sagatavot metodisku materiālu efektīvai un jēgpilnai tirgus izpētes veikšanai publiskajiem būvdarbu iepirkumiem, kā arī iepirkuma procesa efektīvai norisei, piemēram, piedāvājumu iesniegšanas termiņi, būvdarbu cenu noskaidrošana.
Tāpat uzdots sagatavot grozījumus Būvniecības likumā, ieviešot inženierkonsultanta institūtu (kvalifikācijas prasības, atbildība). Izstrādātas vadlīnijas kvalifikācijas prasību izvirzīšanai inženierkonsultantam publiskajos iepirkumos, kā arī nodrošināt kompetentu un kvalificētu atbalstu būvniecības ierosinātājam būvniecības ieceres plānošanas un īstenošanas procesā.
Tikmēr efektīvākas valsts informācijas sistēmās pieejamo datu izmantošanas gan konkurences tiesību pārkāpumu identificēšanai un izmeklēšanai, gan izmantošanai nodokļu administrēšanas procesos plānots iesniegt priekšlikumus Ministru kabinetā. Ar tiem plānota jaunas iniciatīvas ieviešana, kas paredzēs Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) uzkrāto iepirkumu datu automatizētu analīzi, lai savlaicīgi identificētu aizliegtas vienošanās pazīmes starp iepirkuma pretendentiem.
Vienlaikus arī paredzēts paplašināt Latvijas atvērto datu portālā pieejamo informācijas apjomu. Tāpat Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) un Valsts ieņēmumu dienestam (VID) uzticēts pilnveidot sadarbību informācijas apmaiņai no Būvniecības informācijas sistēmas (BIS), izveidojot optimālus informācijas apmaiņas veidus, lai VID nepieciešamo informāciju varētu vienkārši iegūt un tālāk to izmantot nodokļu administrēšanā.
Reizē plānots izvērtēt nepieciešamību iegūt un uzkrāt papildu datus par būvniecības ieceres īstenošanu, kas ir nepieciešami efektīvai nodokļu administrēšanai
Savukārt pasūtītāja tiesību efektīvu aizsardzību konkurences tiesību pārkāpuma gadījumā veicināšanai plānots izstrādāt ieteikumus publisko būvdarbu līguma regulējumam attiecībā uz līgumtiesisko atbildību par kontrolējošo institūciju konstatētajiem profesionālās darbības vai konkurences tiesību pārkāpumiem
LETA jau ziņoja, ka KP atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bijuši iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686 989 991 eiro.
KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16 652 927 eiro apmērā. Starp 10 sodītajiem uzņēmumiem ir SIA “Skonto būve”, SIA “Latvijas energoceltnieks”, SIA “Velve”, SIA “Arčers”, SIA “Rere būve”, SIA “Re & Re”, SIA “RBSSKALS būvvadība”, SIA “Abora”, “LNK Industries” un SIA “Merks”. Tiesa “RBSSKALS būvvadība” patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests.