Reinis Znotiņš: jāizstrādā “ceļa karte” iestādēm, kuru nesenajos iepirkumos uzvar būvnieku karteļa lietā iesaistītās kompānijas

“Jāizstrādā rīcības plāns jeb “ceļa karte”, kā rīkoties pašvaldībām un valsts iestādēm, kuru nesen izsludinātajos iepirkumu konkursos uzvar kāda no kartelī iesaistītajām būvniecības kompānijām,” trešdien, 18.augustā, pauda Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Reinis Znotiņš.

Komisijas sēdē deputāti sprieda par būvnieku karteļa ilglaicīgi īstenoto aizliegto vienošanos starp uzņēmumiem par dalības nosacījumiem publiskajos un privātajos iepirkumos.

Kā atzīmēja Konkurences padomes (KP) pārstāvji, laika posmā no vismaz 2015. līdz 2018.gadam kartelī iesaistīto būvniecības kompāniju pārstāvji ir tikušies vismaz 20 reizes, lai dalītu iepirkumus un sadārdzinātu to cenu. KP ir identificējusi 70 no sarunās pārrunātajiem iepirkumiem, no kuriem lielākā daļa noslēgusies ar rezultātu par kopējo līgumsummu vairāk nekā 600 miljonu eiro apmērā.

Deputāti pārsprieda jautājumu par valsts institūciju iespējām vērsties pret negodprātīgajiem būvniekiem tiesā par pārmaksāto naudu, piespriesto naudas sodu samērīgumu, kā arī diskutēja par iespējamiem preventīviem pasākumiem, tostarp nepieciešamajām likumu izmaiņām.

“Tas ir būtisks solis uz priekšu, ka šādas liela mēroga neatļautas vienošanās tiek atklātas un arī pierādītas,” uzsvēra R.Znotiņš, pasakoties par darbu KP un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.
Vienlaikus komisijas deputāti plāno sagatavot vēstuli KP, kurā lūgs iespēju iepazīties ar lietā iesaistīto amatpersonu vārdiem.

Nākamajā komisijas sēdē, kas plānota 31.augustā, deputāti skatīs jautājumus, kas saistīti ar aizliegtās vienošanās ietekmi uz valsts budžetu, informēja R.Znotiņš.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *