WinGO Deposit: Latvijai iespēja kļūt par līderi iepakojuma depozīta viedās sistēmas ieviešanā pasaulē

Latvijas IT uzņēmums SIA “WinGO Deposit” (WinGO) iesniedzis piedāvājumu SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO) taromātu* iepirkumā. Apvienojot teju 50 gadu pieredzi depozīta iekārtu uzstādīšanā/apkalpošanā un viedo tehnoloģiju risinājumus, konkursā par to ieviešanu Latvijā tiek startēts kopā ar Vācijas depozīta iekārtu oficiālo pārstāvi Baltijā UAB “Taromatu servisas”.


“Uzņēmumu apvienošanās būs ne tikai abpusēja pieredzes apmaiņa, lai sniegtu iespējami labāko iepakojuma depozīta pieņemšanas vietas risinājumu Latvijai, bet arī iespēja iepirkumā noteiktajā īsajā termiņā saražot un piegādāt ierīču konkrēto apjomu. Pozitīva lēmuma gadījumā DIO prasībām pielāgosim WinGO viedās ierīces – lai tās pieņemtu tikai veselu tukšās taras iepakojumu, nevis saplacinātu, kā to sākotnēji bijām paredzējuši,” stāsta WinGO vadītājs Vismands Menjoks.


V. Menjoks norāda, ka uzņēmums ir ieinteresēts sadarboties ar DIO, turklāt nepieciešamības gadījumā nodrošināt arī uzstādīto viedo tehnoloģiju ērtu un ātru pielāgošanu – pieņemt visa veida formas un kvalitātes iepakojumu, tostarp arī paplašinot šobrīd iepirkumā noteikto iepakojumu veidu pieņemšanu. “Esam par to, lai Latvijā būtu modernas un mūsdienīgas iepakojuma depozīta iekārtas, nevis atkārtotos vēl viens “Digitālgeitas” stāsts,” uzsver V. Menjoks.


Iepirkuma konkursa uzvaras gadījumā WinGO kopā ar UAB “Taromatu servisas” veidos kopuzņēmumu Latvijā. Automatizēto depozīta ierīču ražošanu plānots veikt divās valstīs. UAB “Taromatu servisas” ierīces tukšās taras nodošanai, kā līdz šim, tiktu ražotas Vācijā, savukārt WinGO – Latvijā, ko iecerēts veikt vienam no vadošajiem metālapstrādes un elektronikas uzņēmumiem. Tas, savukārt, šajā grūtajā laikā palīdzēs piesaistīt investīcijas un attīstīt ražošanu Latvijā.


Lai mudinātu patērētājus neizmantot papīra čekus, plānots, ka iekārtās būs pieejama funkcija izmantot veikala lojalitātes kartes vai veikalu mobilās aplikācijas, kurās uzkrāt atprečoto depozīta maksu. Jau šobrīd notiek aktīva sadarbība ar vairākām veikalu ķēdēm, lai šos tehnoloģiskos risinājumus padarītu pēc iespējas ērtākus un efektīvākus kā patērētājiem, tā arī tirgotājiem. Izmantojot mobilo aplikāciju, šķirotājiem tiks piedāvāti arī “spēļošanās” elementi, lai kopā ar DIO un partneriem apbalvotu šķirotājus ar dažādiem pārsteigumiem.


Par UAB “Taromatu servisas”
UAB “Taromatu servisas” ir oficiālais Vācijas depozītu iekārtu ražotāja GmbH “Trautwein SB Technik” oficiālais pārstāvis un apkalpotājs Igaunijā (kopš 2005.gada) un Lietuvā (kopš 2016.gada), nodrošinot pilnvērtīgu depozīta sistēmas apkalpošanu. GmbH “Trautwein SB Technik” dibināts 1948.gadā, bet ar depozīta automātu uzstādīšanu darbojas kopš 1974.gada.


Par WinGO
Latvijā radītā WinGO iekārta ar mākslīgā intelekta un neironu tīklu palīdzību pieņem, atpazīst un sašķiro dažādu veidu gan saplacinātus, gan nesaplacinātus iepakojumus, tostarp baterijas, metāla skārdenes, tetrapakas, PET un stikla pudeles. Radītā sistēma spēj atpazīt pat iepakojumus, kuriem vairs nav salasāms svītrkods. Šogad WinGO kopā ar vienu no Eiropas vadošajiem pētniecības institūtiem VTT izstrādās vēl vienu materiāla noteikšanas sensoru depozīta iekārtām, bet projekta noslēgumā WinGO ierīce tiks novietota Somijā.
WinGO dibināts 2020.gadā pēc uzvaras konkursa “Creative Business Cup 2020” atlasē Latvijā, saņemot iespēju cīnīties par pasaules investoru uzmanību. Pērn WinGO parakstīja vienošanos ar Lielbritānijas organizāciju “Ministry of Waste” par uzņēmuma radītās depozīta iekārtas izplatīšanu ārzemēs, sākot ar Dienvidaustrumāziju. Vēl viens apliecinājums šī risinājuma kvalitātei un potenciālam ir Eiropas Savienības finansētajā projektā “BOWI” gūtā atzinība, atbalsts un finansējums turpmākajiem attīstības soļiem.


*Taromāts – ierīce, kas pieņem depozīta sistēmā esošo tukšo taru.

Informāciju sagatavoja Vismands Menjoks, “WinGO Deposit” vadītājs


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *