Pieaugot Covid-19 vakcīnu ražotāju skaitam kopējā EK iepirkumā, Latvijai noteiktas papildu iemaksas

Sakarā ar pieaugumu Covid-19 vakcīnu ražotāju skaitā kopējā Eiropas Komisijas (EK) iepirkumā, Latvijai noteiktas papildu iemaksas, otrdienas pēc valdības sēdes preses konferencē atklāja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).
LETA jau ziņoja, ka Latvija ir pievienojusies EK rīkotajam kopējam Covid-19 vakcīnu iepirkumam.
Šodienas valdības sēdes slēgtajā daļā tika skatīts jautājums par papildu līdzekļu rezervēšanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem” kopējam EK Covid-19 vakcīnu iepirkumam, skaidroja politiķe.
Lai gan politiķe neminēja, cik līdzekļu prasīts un vai lēmums tika atbalstīts, viņa tomēr atklāja, ka papildu iemaksas piestādītas no EK, jo iepirkuma kontekstā parādījušies jauni ražotāji. “Šis kompāniju logs, uz kuru topošajām vakcīnām tiek attiecināts šis kopējais iepirkums, ir paplašināts ar vēl dalībniekiem, un tad, proporcionāli sadalot šo summu starp dalībvalstīm, Latvijai ir jānomaksā sava daļa,” skaidroja Viņķele.
“Mēs esam ielikuši kāju durvīs kopā ar pārējām dalībvalstīm,” skaidroja Viņķele, piebilstot, ka tādējādi tiek nodrošināta Covid-19 vakcīnu iegāde no vairākiem izstrādātājiem. Pēc ministres paustā, minētā iepirkuma kontekstā šobrīd ir septiņi ražotāji, no kuriem līderis ir farmācijas uzņēmums “AstraZeneca”.
Kā vēstīts, Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš skaidroja, ka Covid-19 vakcīna, visticamāk, parādīsies gada beigās, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēkus uzreiz varēs vakcinēt atbilstoši valsts primārajām vajadzībām.
Pabeigta vakcīna varētu tikt piegādāta nākamā gada sākumā, piebilda epidemiologs.
Pēc viņa paustā, Eiropas Savienības valstu vidū valda zināma vienprātība, ka “mums vajadzētu nodrošināt kritisko valsts funkciju veikšanu, piešķirot vakcīnas tiem pārstāvjiem, kas ir iesaistīti šajās funkcijās, ieskaitot medicīnas darbiniekus, kā arī tos cilvēkus, kuriem saslimšana ar Covid-19 varētu izraisīt nopietnas veselības problēmas“.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *