Kopš Covid-19 uzliesmojuma KNAB nav sācis nevienu pārbaudi par iepirkumiem veselības aprūpes jomā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lietvedībā joprojām nav nevienas pārbaudes saistībā ar iepirkumiem veselības aprūpes jomā, kas liecinātu par amatpersonu iespējamām koruptīvām darbībām vai nonākšanu interešu konfliktā, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.
KNAB turpina sekot līdzi iepirkumiem, tostarp iegādēm, kas nepieciešamas Covid-19 uzliesmojuma izplatības ierobežošanai, ārstniecībai un attiecīgo pasākumu organizēšanai.
Jau ziņots, ka saskaņā ar valdības pieņemtajiem noteikumiem pēc ārkārtējās situācijas beigām 9.jūnijā individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām turpina veikt Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs (VAMOIC).
Saskaņā ar noteikumiem individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču daudzums aprēķināts trīs mēnešiem. Minētie noteikumi attiecināti uz vienreizlietojamo sejas ķirurģisko masku, respiratoru, cimdu, kombinezonu, halātu, bahilu un ķirurģisko cepurīšu iegādi.
Prioritāro institūciju un vajadzību sarakstā tiek uzturēta un aktualizēta arī informācija par pieejamajiem dezinfekcijas līdzekļiem. Dezinfekcijas līdzekļu uzglabāšanai un izsniegšanai piemēro šajos noteikumos noteikto kārtību, kas attiecas uz epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursiem.
Tāpat kā līdz šim VAMOIC veiks individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču centralizētu iegādi.
Tāpat centrs iesaista Veselības inspekcijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra kompetentās amatpersonas saņemto piedāvājumu izvērtēšanā un iegādāto individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču pieņemšanas procesā.
Centrs, ja nav pieejami ES regulas prasībām atbilstoši individuālie aizsardzības līdzekļi un medicīnas ierīces, ir tiesīgs piemērot Eiropas Komisijas noteikto procedūru un iegādāties preces, kam nav uzsākta vai pilnībā pabeigta atbilstības novērtēšanas procedūra un kuras nav marķētas ar CE marķējumu, ja tiek izpildīti vairāki nosacījumi.
Šie nosacījumi paredz, ka precēm jābūt ražotām atbilstoši Eiropas standartiem vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām tehniskām prasībām, ja tās nodrošina tādu pašu drošuma līmeni kā piemērojamie Eiropas standarti. Tāpat nosacījumi paredz, ka atbilstoši kompetencei, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs vai Veselības inspekcija ir atzinusi šo preču atbilstību. Un kā pēdējais nosacījums paredzēts, ja preces tiek iepirktas, lai ierobežotu Covid-19 infekciju un novērstu tās tālāku izplatīšanos, un šīs preces nenonāk tirdzniecībā.
Valdības pieņemtie noteikumi arī paredz, ka par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem un medicīniskajām precēm, ir jāveic ekspertīze akreditētā laboratorijā, ja to pieprasa Patērētāju tiesību aizsardzības centrs vai Veselības inspekcija atbilstoši kompetencei. Ja ekspertīzes rezultātā tiek konstatētas neatbilstības piegādātajām precēm, tad izdevumus par ekspertīzi sedz preces piegādātājs.
Valdības noteikumi arī paredz, ka VAMOIC katras nedēļas pirmajā darba dienā sniedz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) informāciju par pieejamiem epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursiem, kā arī informē par šo resursu plānotajām piegādēm.
Savukārt VUGD pēc nepieciešamības sagatavo un nosūta izsniegšanas pieprasījumus centram. Izsniegšanas pieprasījumā norāda iesaistītas institūcijas nosaukumu, piegādes vietu, kā arī nepieciešamo epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas resursu kategoriju, veidu un apjomu.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *