Saeimas komisija noraida opozīcijas pieprasījumu Kariņam par medicīnas aizsarglīdzekļu iepirkumu

Saeimas Pieprasījumu komisijas vairākums šodien noraidīja opozīcijas atkārtoto pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) par medicīnas aizsarglīdzekļu iepirkumu Covid-19 krīzes laikā.
Opozīcijas ieskatā, valdības pārstāvji nebija atbildējuši pēc būtības uz deputāta Ivara Zariņa (S) un citu parlamentāriešu jautājumiem. Pēc deputāta Ulda Auguļa (ZZS) aicinājuma, opozīcijas deputāti nepiedalījās balsojumā par pieprasījumu.
Komisijas sēdē opozīcijas deputāti norādīja uz neizdarībām iepirkumu procesā. Zariņš cita starpā vērsa uzmanību, ka žurnālisti jau ir atklājuši, ka atsevišķiem iepirkumiem pievienotie sertifikāti esot bijuši viltoti.
Politiķis norādīja, ka tāpat kā uz iepriekšējo opozīcijas pieprasījumu arī šoreiz “pa lielam” nav iesniegtas pieprasītās atbildes. Politiķis norādīja, ka deputāti vēlējās noskaidrot, kādi kritēriji bija iepirkumiem, kādā procedūrā tie tika veikti un kā valsts amatpersonas sadarbojās to īstenošanā.
Jautājums bija arī par kritērijiem uzņēmumu izvēlē, jo iepirkumi tika uzticēti kompānijām bez vai ar ļoti nelielu pieredzi, un arī par situāciju, kad maskas piegādā kompānija, kura ar šo jomu neesot saistīta, norādīja deputāts.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) cita starpā norādīja, ka ļoti īsā laikā vajadzēja saņemt kvalitatīvu produkciju un tas arī ir ticis izdarīts. Piegādātās lietas tiek pārbaudītas laboratorijās, un, ja tās neatbilstu kvalitātei, tad tiktu piedzīti līdzekļi no piegādātājiem, bet līdz šim šādi pārkāpumi nav bijuši, skaidroja ministrs.
Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons norādīja, ka neviens sertifikāts neatbilda prasībām, tāpēc tika vērtēti vairāki citi kritēriji un preču pieņemšana notika tāpat kā par citām lietām, pārliecinoties par preces kvalitāti pēc tās saņemšanas. Tāpat derīgumu noteikusi Veselības inspekcija un atsevišķiem iepirkumiem – arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.
Par opozīcijas pieprasījumu vēl būs jābalso Saeimai.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *