Ģirģens: krīzes aizsegā veikti veselības jomas iepirkumi par ginekoloģiskajiem krēsliem, skapīšiem un iekārtām, kas nav primārās nepieciešamības lietas

Atsaucoties uz Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdi, tās vadītājs Kaspars Ģirģens pauž atbalstu Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) nostājai, ka iepirkumu procedūras nepiemērošana būtu attiecināma tikai uz Covid-19 pandēmijas mazināšanai primāri nepieciešamajām lietām. Šobrīd ar šiem iepirkumiem iepirktas lietas, par kurām arī veselības nozares eksperti saka, ka tās ir vajadzīgas, bet nav akūti nepieciešamas tieši šajā mirklī pandēmijas mazināšanai. Starp tādām var minēt ginekoloģisko un dzemdību krēslu, dažādus skapīšus, laboratoriskas iekārtas un citas lietas.

“Ārkārtējā situācija nevar būt par attaisnojumu, lai šobrīd lāpītu gadiem ilgi pieļautos caurumus veselības jomā un veiktu iepirkumus, apejot ierasto un likumā noteikto publisko konkursu kārtību. Ir skaidri jānošķir preces, kas bija un ir tieši tagad un šobrīd vajadzīgas pandēmijas uzliesmojuma ierobežošanai, no lietām, ko vēlamies iepirkt, lai sagatavotos nākamajam iespējamajam pandēmijas akūtajam posmam, un kurām visticamāk var piemērot ierastās publisko iepirkumu procedūras, kas ir daudz caurskatāmākas,” atzīst Kaspars Ģirģens.

Saeimas komisijas vadītājs rosinās arī daudz pārskatāmāku un detalizētāku Covid-19 pandēmijas ietvaros piešķirtā finansējuma izlietojuma atspoguļošanu vietnē www.covid19.gov.lv, jo šobrīd tiek publicēti iestāžu noslēgto līgumu priekšmeti un līguma summas bez izlietojuma detalizācijas. Tomēr sabiedrībai ir tiesības zināt katra piešķirtā centa izlietojumu un tā pamatojumu.

Jau informējām, ka Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens vērsās pie Ministru kabineta ar aicinājumu visus ar ārkārtas situāciju saistītos publiskos iepirkumus un informāciju par piešķirto papildu līdzekļu izlietojumu publicēt speciāli izveidotajā valsts oficiālajā interneta vietnē www.covid19.gov.lv. Komisijas vadītājs norādīja uz augstajiem korupcijas, negodprātības un publisko līdzekļu izšķērdēšanas riskiem, kādus jau var novērot krīzes aizsegā.

Informāciju sagatavoja Kaspars Ģirģens, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vadītājs.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *