AgriChamber: Pašvaldību un valsts iestādēm ar pārtikas iepirkumiem ir jāpalīdz vietējiem ražotājiem

Latvijas lauksaimniecības mežsaimniecības kamera (AgriChamber) rosina Latvijas pašvaldības un valsts iestādes aktīvāk izmantot iekšējos resursus, lai iepirkumos daudz vairāk būtu palielināts vietējo ražotāju produkcijas īpatsvars. Publisko iepirkumu likums jau uz esošo brīdi ir pietiekami fleksibls, lai pasūtītājs iegūtu to, kas viņam ir visvairāk vajadzīgs.

Valsts un pašvaldību iestāžu rokās ir instrumenti ar kuru palīdzību var stimulēt tautsaimniecību šajā laikā, kad dažādas piegādes aizkavējas un ir signāli, ka ārējie tirgi arvien mazāk sāk iepirkt Latvijas produkciju. Tieši šajā brīdī sociālie aprūpes centri, slimnīcas, armijas personāls ir jānodrošina ar vietējo pārtiku, ko vietējie uzņēmēji arī darītu.

Apzinot savus biedrus un citus ražotājus esam konstatējuši, ka lielākā problēma ir aspektā, ka iepirkumi tiek centralizēti, tādējādi arvien vairāk samazinot iespēju, ka tieši vietējais Latvijas ražotājs piedalās iepirkumā un spēj piegādāt svaigāko un veselīgāko vietējo pārtiku. Ir daudz mehānismi un viens no tiem ir iepakojuma dažādošana tehniskajās specifikācijās, loģisku un samērīgu attālumu noteikšana līdz saimniecībām vai ražotnēm un citi aspekti, kas varētu palīdzēt iegūt labāko no mūsu laukiem.

Lai iepriekš minētās darbības varētu sekmīgi īstenot, Pašvaldību un Valsts iestāžu vadītājiem, kuri pārrauga savas iestādes būtu detalizētāk jāiedziļinās iepirkumu veikšanā, lai pārtikas iepirkumi nebūtu tikai formāls process, bet process, kura rezultātā pasūtītājs iegūtu, iepērkot vietējo produkciju, tādējādi arī pastarpināti atbalstot savu pašvaldību vai valsti.

AgriChamber Valdes priekšsēdētājs Dīns Cielavs: “Pašlaik ir daudz kooperatīvu, ražotāji, kuri labprāt piegādātu savu produkciju valsts un pašvaldību uzņēmumiem, bet nākas secināt, ka iestādes ne labprāt dala iepirkumus, lai tie būtu loģiski un neizslēgtu vietējo ražotāju. Ir manāmas pozitīvas tendences Rīgas domes organizētajos un plānotajos iepirkumos, bet reāli laiks parādīs vai Rīgas iestādes kā arī sociālie aprūpes centri, slimnīcas, militārās struktūras atbalstīs savus ražotājus publisko iepirkuma likuma ietvaros dalot pārtikas grupas, lai arī tas ir administratīvi sarežģītāk.”

Biedrība “Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības kamera” ir dibināta 2016.gadā. Mērķis – apvienot jebkuru Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības uzņēmumu, lai efektīvāk spētu pārstāvēt Biedrus nozaru problēmu risināšanā, esot atbildīgam sociālajam partnerim un palīdzot valdībai risināt nozarei aktuālās problēmas.

Informāciju sagatavoja Dīns Cielavs, Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības kameras Valdes priekšsēdētājs.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *