LLU veic pētījumu par būvniecības informācijas modelēšanas ieviešanas izaicinājumiem nozarē

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultāte rīko pētījumu par būvniecības informācijas modelēšanas (BIM) ieviešanas izaicinājumiem Latvijas būvniecības nozarē, aģentūru LETA informēja fakultātes Arhitektūras un būvniecības katedras vadītāja Sandra Gusta.

Fakultātē sadarbībā ar būvniecības nozares dalībniekiem izstrādāta anketa ar mērķi pētīt projekta vadības lomu BIM ieviešanā.

Gusta atgādināja, ka Ekonomikas ministrija (EM) 2019.gada decembrī iepazīstināja nozari ar BIM ieviešanas “Ceļa karti”. Tā paredz, ka no 2025.gada daļā publisko iepirkumu BIM tiks izvirzīta kā obligāta prasība. Iepriekš jau notikušas aptaujas “Lielā BIM skaitīšana” un “Ieguldījumu novērtējums būvju informācijas modelēšanas ieviešanai būvniecības pasūtītāju, projektēšanas un būvniecības uzņēmumos”.

Tagad LLU Vides un būvzinātņu fakultāte rīko pētījumu par BIM ieviešanas izaicinājumiem Latvijas būvniecības nozarē. Izstrādātā anketa palīdzēs pētīt projekta vadības lomu BIM ieviešanā būvprojektos. Tajā iekļauti 22 jautājumi par būvprojektu vadību un BIM. Zinātniskais raksts ar pētījuma secinājumiem tiks prezentēts 19.Starptautiskajā zinātniskajā konferencē “ERDev” 2020.gada maijā Jelgavā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar EM aplēsēm, BIM ļaus būvniecības īstenošanas laiku saīsināt par 10%, bet būvju dzīves cikla izmaksas – par 20%.

EM valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis sacīja, ka visai nozarei ir kopīgi izaicinājumi, piemēram, papildus darbi un izmaksas, kas rodas būvniecības procesā, pārsniegtie projektu termiņi, kā arī nepārdomāti risinājumi ar augstām apsaimniekošanas izmaksām. Kopīgie izaicinājumi arī ir galvenais iemesls, kas ļāvis vienoties par ceļa kartes parakstīšanu.

Valantis pauda, ka BIM ceļa kartē ir iezīmēti darbi, kas ir jāizdara piecu gadu laikā, lai 2025.gadā BIM izmantošanu varētu noteikt kā obligātu prasību publiskajos iepirkumos.

Viņš uzsvēra, ka BIM izmantošana var samazināt būvdarbu izmaksas, termiņus, kā arī ēku uzturēšanas izmaksas vēlākos posmos, jo BIM lietošana ļaus radīt izsvērtāku plānojumu un optimālu ēkas funkcionalitāti. Tāpat BIM ļaus būvniekiem no Latvijas kļūt konkurētspējīgākiem ārvalstīs.

BIM “Ceļa karte” paredz, ka līdz 2025.gadam BIM būs nepieciešams ieviest visos publiskajos būvniecības iepirkumos.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *