Kā labāk saplānot laiku pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada?

Izvairīties no Ziemassvētku un Jaunā gada gaidīšanas dunas nav ne iespējams, ne vajadzīgs, ja vien neesat izlēmis mēnesi pavadīt vientuļā viesu namā meža vidū, bez jebkādiem sakariem. Kā līdz Ziemassvētkiem, Jaunajam gadam pagūt visu? Svētki var būt galvenais mērķis, kam seko vajadzīgā darāmā sadalījums pa posmiem – noskaņas radīšana mājās, piparkūku cepšana, Adventa svētdienu atzīmēšana, dāvanu savlaicīga pirkšana, plānotais laiks izklaidei u. tml.

Saplānot notikumus pirms svētkiem

Mēs esam meistarīgi laika plānotāji, jo neviena paaudze nav dzīvojusi tik straujā laikā kā mēs, bet pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada mums jāapkopo visi spēki, lai plānošana izdotos vēl labāka un viss notiktu, kā iecerēts. “Decembris visiem ir saspringts laiks, kad gan pašiem, gan bērniem jāpaspēj piedalīties visdažādākajos pasākumos, padarīt neskaitāmus darbus.
Daudzi sekmīgi izvēlas dažādus laika plānošanas rīkus internetā, mobilajās ierīcēs, bet nekas nav drošāks un pārskatāmāks par drukātu plānotāju – papīrs sevi ir pierādījis līdz šim un teicami turpina to darīt. Tomēr ir cilvēki, kas visu plāno galvā, izmantojot sev vien zināmu sistēmu. Smadzenes ir pieradušas pie veicamā uzdevuma, tādējādi arī šī metode lielākoties darbojas nevainojami! Pirms svētkiem ieteiktu visu darāmo pierakstīt un izdalīt prioritātes. Decembrī noteikti jāatrod arī laiks, lai līdzīgi saplānotu nākamā gada sev svarīgākos darbus un notikumus. Jaunajā gadā novēlu – vissvarīgāk, lai tu vadi notikumus, nevis notikumi tevi!” tā iesaka starptautiski sertificēta personīgās izaugsmes trenere Evija Šalte-Novicka.

Ziemassvētku noskaņa mājās tavās rokās

Protams, veikalnieki mūs mudina pirkt dažādus Ziemassvētku rotājumus mēnesi iepriekš vai pat ātrāk, radot domu, ka svētki tūlīt, tūlīt būs klāt. Tomēr savā ziņā viņiem ir taisnība, un rotājumu izvēle, gatavošana var būt laba nodarbe tumšajos vakaros vai brīvdienās kopā ar ģimeni, draugiem. Internetā var atrast tūkstošiem ideju, kā izgatavot dažādus rotājumus no tekstila, dabas materiāliem – zariņiem, salmiem, čiekuriem, koka ripām utt. Karstā līme un akrila krāsa pat nepieredzējušāko rotājumu gatavotāju ātri padarīs par meistaru.

Advents četrās svētdienās

Advents ir četrās svētdienās līdz Ziemassvētkiem. Ja arī tev nav tradīcija Adventa svētdienā apmeklēt kādu no dievnamiem, tomēr var šo dienu atzīmēt, sanākot kopā ar tuviniekiem, draugiem, cepot piparkūkas, pāršķirstot gadā tapušās fotogrāfijas, pārrunājot notikušo, ceļojumos un citos īpašos brīžos kopā piedzīvoto, plānojot nākamo gadu. “Mēs vēlamies pilnībā izbaudīt katru nodzīvoto dienu, bet pelēkā ikdiena atkal un atkal gūst virsroku. Jāpieskata bērni, jāatbild uz steidzamām vēstulēm, jātiek galā ar mājas darbiem, jāiet uz veikalu, jāizved pastaigā suns – trūkst laika pašam svarīgākajam, proti, pilnvērtīgai laika pavadīšanai kopā ar saviem tuvākajiem. Ar pilnvērtīgu atpūtu saprotam kopīgas nodarbes, bet, daloties ar kādu, jūs izrādāt, ka šis cilvēks jums ir svarīgs, un laiks pirms Ziemassvētkiem tam ir īpaši piemērots. Dalieties ar citiem, dāvājot viņiem savu uzmanību, dalieties priekā un gardā maltītē! Atrodiet kādu vēl neizmēģinātu recepti un pagatavojiet kopā!” mudina “Santa Maria” un “Paulig” mārketinga vadītāja Latvijā. Arī sveču gaisma, klusināta Ziemassvētku mūzika šīs svētdienas noteikti padarīs īpašas.

Svētkus var piedzīvot arī ceļojumā

Svētku noskaņu var baudīt arī ārpus Latvijas, īpaši, ja tā ir tieši tāda kā Ziemassvētku kartītē! Tā atkritīs, iespējams, dažas ikgadējas tradīcijas, bet reizē arī iztrūkstošie pienākumi par mājas soli pirms svētkiem sniegs atpūtas un arī sava veida svētku sajūtu. Decembrī Latvijā bieži vien ir mitrs klimats vai pat līst, bet Lapzemē esošais vairākus desmitus centimetrus dziļais sniegs, aukstums un Santa Klausa klātbūtne rada sajūtu, ka pasaulē aizvien ir īsta ziema, bet Ziemassvētki ir gada visskaistākie svētki. “Šajā Arktikas rajonā aizvien var vērot ziemeļblāzmu, pavizināties ar suņu un briežu pajūgiem, kad pa ceļam priecē skaistie dabasskati ar sniega klajumiem un piesnigušajiem kokiem. Lapzemes īpašā flora un fauna iedvesmo ikvienu ceļotāju, bet jo īpaši dabas mīļotājus, kuriem būšana aiz polārā loka ir piedzīvojums, kuru vēl ilgi atcerēties. Sarunās ar ceļotājiem no Latvijas mūsu vērojumi liecina, ka daudzi cilvēki ļoti ilgojas pēc īstas ziemas, un tādu joprojām var baudīt Somijā. Protams, savienojumā ar Lapzemes izveidoto Santa Klausa dzimtenes stāstu tas ir galamērķis, par kuru izteikti jau pat vasarā interesējas ne tikai neskartās dabas cienītāji, bet jo īpaši ģimenes ar bērniem. Daudzi vecāki uzskata, ka Lapzeme ir vieta, uz kuru vismaz reizi jāaizbrauc obligāti, lai bērni satiktu Santa Klausu. Pēc mūsu vērojumiem, ceļojums uz Lapzemi vislabāk piemērots bērniem vecumā no 3 līdz 10 gadiem. Satiekot Santa Klausu, pat lielākie bērni, kuri vairs īsti netic viņa eksistencei, tomēr ir gatavi uz brīdi aizmirst par savām šaubām, ar viņu aprunāties, nofotografēties,” stāsta tūrisma operatora “INTERLUX Travel” Latvijas filiāles vadītājs Vitālijs Puķīts.

TEKSTS UN FOTO: DAINA VĀRPIŅA


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *