Labdarība nav tikai līdzekļu un mantu ziedošana

Labdarība iespējama dažādos veidos, lai arī sabiedrībai ierastākā ir naudas un mantu ziedošana. Daudzi aizvien biežāk izvēlas arī sniegt dažādu cita veida atbalstu, jo sabiedrības izpratne katru gadu pieaug – var palīdzēt arī iesaistoties brīvprātīgajā darbā, ziedojot savu laiku un profesionālās zināšanas.

Ikdienā redzams, ka tiek rīkotas dažādas labdarības akcijas, piesaistot kā ziedotājus ne tikai privātpersonas, bet arī lielus uzņēmumus. Salīdzinoši nesenās izmaiņas likumdošanā gan samazinājušas labdaru – uzņēmēju skaitu, ko apliecina dažādas nevalstiskas organizācijas. Jautājums, vai tikai gaidāmās nodokļu atlaides kalpo par iemeslu vēlmei un spējai kādam palīdzēt, lai izveseļotos, sasniegtu sportiskos rezultātus un rīkotu dažādus pasākumus? Diemžēl sabiedrība ik pa laikam piedzīvo arī vilšanos, ja izrādās, ka kāds tikai uzdevies par labdari, vācis finansiālus vai mantiskus ziedojumus un vēlāk atklājies, ka gūtais nav izmantots solītajiem mērķiem… Tādēļ būtiski pārliecināties, vai privātpersona, organizācija patiesi plāno veikt solīto?! Var mēģināt noskaidrot labdaru iepriekšējo darbu vēsturi, un, ja viņi tiešām solīto vienmēr pilda, noteikti arī atklās paveikto, varēsiet sazināties ar tiem, kuri palīdzību ar viņu starpniecību reāli saņēmuši.

Par jaunām lietām priecāsies vairāk

Sākoties mācību sezonai, rīko mazākas un lielākas akcijas, lai arī bērniem, kuru sadzīves apstākļi nav tik labi, būtu viss skolai nepieciešamais – gan skolas lietas un soma, gan apģērbs. Turklāt, lai cik šie bērni ir pateicīgi par jebkuru atbalstu, noteikti arī viņi ir priecīgāki par jaunām lietām, nevis tādām, kam jau bijis viens vai vairāki īpašnieki.

Jebkura bērnunama, sociālās aprūpes centra darbinieki apstiprinās, ka pirms Ziemassvētkiem decembrī netrūkst ne dāvanu rūpētāju, ne koncertu sniedzēju. Taču kā ir pārējā laikā? Arī tad gan bērni, gan pieaugušie gaida ciemiņus, priecājas par dāvaniņām sev nozīmīgos dzīves brīžos. Protams, jāsaka paldies jebkuram, kurš iesaistās labdarības akcijās arī tieši Ziemassvētku laikā, bet atbalsts noteikti noderētu arī citos mēnešos.

Personīgais laiks un darbs zelta vērtībā

Lai palīdzētu citiem, sev tuvākajā apkārtnē noteikti atradīsiet kādu organizāciju. Iespējams, ka tas ir kāds vietējais senioru klubs vai baznīca, ar ko jums ikdienā nav nekādas saistības, iespējams, šie cilvēki pat publiski nelūdz nekādu palīdzību, bet noteikti pieņems jūsu atbalstu, ja tādu vēlēsieties sniegt. Bieži vien tā var būt arī praktiska palīdzība, piemēram, gados vecāku cilvēku pavadīšana vai aizvešana un kādu pasākumu, dievkalpojumu vai tml. Varbūt jums vai jūsu pārstāvētajam uzņēmumam, iestādei ir ideja, kā sarīkot kopīgu tikšanos, lai šos cilvēkus iepriecinātu ar savu klātbūtni, kādām izklaidēm? Labdarība ir arī vēlme un gatavība bez atlīdzības sniegt savus profesionālos pakalpojumus, veikt brīvprātīgo darbu, kas bieži vien ir ļoti nepieciešams.

Iespējas jāmeklē arī internetā

Internetam un sociālajiem tīkliem mūsdienās ir liels spēks. Esam pieredzējuši, ka īsā laikā, pat dažās dienās, Latvijas iedzīvotāji spēj ziedot vairākus desmitus tūkstošus eiro, lai palīdzētu kādam slimībā vai ugunsnelaimē cietušajam. Ja vien ir iespēja, pa reizei noteikti jāatsaucas aicinājumam ziedot, palīdzēt, jo kā teicis Rainis: “Gūt var ņemot, gūt var dodot, dodot gūtais neatņemams.” Labais darbs noteikti sildīs ne tikai ziedojuma vai labā darba saņēmēja, bet arī jūsu sirdi!

Adreses internetā, kurās iespējams uzzināt par vēlamo atbalstu:
www.labdaribaslapa.lv
www.ziedot.lv
www.drklauns.lv
www.redcross.lv
www.gaisiesparni.lv
www.otraelpa.lv
www.vadc.lv
ulubele.org
u.c.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *