Pat gara pastaiga spēj dot možumu ziemā

Vēl tikai daži mēneši un būsim sagaidījuši siltu pavasari, bet līdz tam vēlams būt labā formā un veseliem. Nespēku ziemā var uzveikt gan ar sabalansētu uzturu, gan regulārām fiziskām aktivitātēm.

Dienas pamazām kļūst garākas, bet daudzus no mums nomāc nespēks, no rītiem nāk miegs un brīvdienās bieži vien gribas vairāk palaiskoties uz dīvāna, nekā doties ārpus mājas un iesaistīties kādās aktivitātēs. Diemžēl tas ir kā noslēgts loks – jo vairāk ļausimies slinkumam, jo noguršāki jutīsimies. Ja sevi nepiespiedīsim būt aktīvākiem, kaut nedaudz sportot vai vismaz doties sniegotā pastaigā baudīt ziemas ainavu, tad tālāk par dīvānu līdz pat pavasarim arī netiksim, jo jutīsimies noguruši.

Nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs – sen zināma patiesība, tādēļ savā garderobē jāatrod vai jāiegādājas apģērbs un apavi, ar kuriem ziemā var droši doties dabā. Labā ziņa – ja vien neesat modes tendenču vergs, šāds apģērbs noderēs daudzus gadus. Ir ražotāji, kuri izgatavo apģērbu tieši šādam nolūkam – brīvajam laikam dabā, bieži vien tas ir īpaši viegls un reizē sildošs. Lai arī pirmajā brīdī dārgāks, šis apģērbs būs lielisks ieguldījums, jo ilgtermiņā atmaksāsies.

Specializētajos veikalos droši jautājiet pārdevējam, kādu apģērbu labāk izvēlēties, atkarībā no tā, vai esam izlēmis tikai pastaigāties, nūjot, slidot, vai pat slēpot ar distanču vai kalnu slēpēm. Varat doties garās pastaigās pa mežu, gar jūru, vai izveidojiet pastaigu maršrutu sev tuvākajā apkārtnē, pat ja dzīvojat pilsētā! Galvenais atcerēties, ka fiziskas aktivitātes veicina endofrīnu jeb laimes hormonu rašanos, bez kuru klātbūtnes ziema šķitīs daudz garāka, tumšāka un nogurdinošāka. Nereti šīs sajūtas papildina konstants nogurums, organismam sākot protestēt pret šādu nevērību – nerūpēšanos pa sevi.

Aizvien populārāka ziemā kļūst arī skriešana, kur liela nozīme tieši piemērotam apģērbam, ļaujot ar ierasto aktivitāti nodarboties visu gadu. Pietiekams skābekļa daudzums, ko dod tieši atrašanās svaigā gaisā, ir ļoti svarīgs labai pašsajūtai un mundrumam. Iesāciet kaut vai ar mazumiņu un redzēsiet, ka drīz vien jutīsieties labāk, un gribēsies atkal un atkal doties dabā. Ne mazāk saistošas aktivitātes var atrast arī telpās, kas tāpat stiprinās ķermeni un radīs patīkamu atkarību mēģināt vēl un vēl.

Piemēram, viena no tādām ir peldēšana – atliek vien atrast sev tuvāko peldbaseinu. Tagad par to esamību parūpējušās daudzas pašvaldības, kā arī lielāki un mazāki peldbaseini atrodami viesnīcās. Ja arī ir sajūta, ka izskata ziņā neesat labākajā formā, droši dodieties un peldiet! Turklāt te vajadzēs vēl mazāk ekipējuma! Peldkostīms vai peldbikses, visticamāk, jums jau ir, būs nepieciešamas arī gumijotas čības, noderēs arī peldcepure. Ir baseini, kuros neielaiž bez šīs galvassegas. Protams, labākai pašsajūtai arī šeit varat iegādāties jaunas lietas, ja tas palīdz motivācijai uzsākt regulāras nodarbības. Ja ir bažas, ka uz jums peldbaseinā visi skatīsies un pētīs, atmetiet tās. Katrs ir aizņemts ar peldēšanu un saviem personīgajiem mērķiem, līdz ar to citu peldētāju petīšana nav ne prātā. Nevajag baidīties, ka esat lēns peldētājs – izvēlieties malējo celiņu vai, ja tie aizņemti, peldiet tajos, kuros nepeld ātrie peldētāji. Daudzi tieši ziemā dodas uz sporta zālēm, kas piedāvā plašu nodarbību klāstu, vai uzsāk deju nodarbības.

Kad esat labi pasportojuši vai izstaigājušies svaigā gaisā, tad arī miega problēmām vajadzētu atkāpties. Ne velti supermodeles vienmēr uzsver, cik laicīgi dodas pie miera, jo labu pašsajūtu un arī izskatu nodrošina tieši laba izgulēšanās. Ja šajā gadā esat apņēmušies celties jau pulksten 6.00, lai pagūtu vairāk, tad gulēt jādodas jau ap 21.00-22.00. Ja to darīsiet vēlāk, pirms tam noskatoties visas televīzijas pārraides, izklaidējoties sociālajos tīklos vai lasot, visticamāk, no rīta būsiet neizgulējies. Regulāra neizgulēšanās ķermenim nepatiks un slikta pašsajūta atkal var izsaukt ķermeņa protestu.

Tāpat pārliecinieties, vai ēdat regulāri un pilnvērtīgu uzturu, lietojot arī pieejamos citrusaugļus un vasarā sarūpētās ogas, kas piemirsušās saldētavā. Būtiski, lai ziemas ēdienkartē ir treknās zivis, kas nodrošinās organismu ar Omega 3 taukskābēm. Ja ir aizdomas, ka ķermenis jūtas pārāk saguris, jo tam kaut kā trūkst, vērts apmeklēt ģimenes ārstu, un ar analīžu palīdzību noteikt, kas tieši papildus jālieto. Nogurumu var izraisīt arī D vitamīna trūkums, jo mūsu platuma grādos saules ziemā nav īpaši daudz, bet ar uzturu to uzņemt pietiekamā daudzumā nevaram.


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *