Latvijas cilvēkiem svarīgākās maksājumu izmaiņas 2017. gadā

Minimālās mēnešalgas kāpums par 10 eiro no 370 līdz 380 eiro. Minimālo algu vai mazāk saņem 21,5% no visiem strādājošajiem jeb 171,3 tūkstoši darbinieku. 2017. gadā nodokļa atvieglojuma apmērs par vienu apgādībā esošu personu paliek nemainīgs – 175 eiro.

2017. gadā ieviesta jauna darba samaksas sistēma policistiem, tiesu darbiniekiem un ieslodzījuma vietās strādājošajiem. Tāpat finansējums palielināts pedagogu darba samaksas reformas turpināšanai un pensiju indeksācijai. 

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliks stipendijas līdz 280 eiro mēnesī. Tas attiecas uz stipendijām, ko izglītojamajam maksā uzņēmējs vai nevalstiskā organizācija, kā arī tām, ko par medicīniskās izglītības programmas apguvi maksā ārstniecības iestāde.

Papildu finansējums piešķirts pabalstu palielināšanai. Ģimenes valsts pabalsts par ceturto un katru nākamo bērnu pieaugs no 34,14 līdz 50,07 eiro. Tiek palielināts atbalsts bez vecākiem palikušajiem bērniem, apgādnieka zaudējuma gadījumā, un apgādnieka zaudējuma pensiju piešķirs katram bērnam par katru no mirušajiem vecākiem. Tāpat finansējums paredzēts, lai psiholoģisko palīdzību nodrošinātu arī aizbildņiem. 
 
2017. gadā turpināsies mājokļu galvojumu programma, kas ļaus turpināt ģimenēm ar bērniem izsniegt galvojumus mājokļa iegādei.

Turpmāk bezdarbnieku pabalstu maksās vien tad, ja būs nostrādāti 12 mēneši 16 mēnešu periodā. Līdz šim bija nepieciešams 12 mēnešu periodā nostrādāt 9 mēnešus.

Tāpat ieviests kvalifikācijas periods slimības pabalsta iegūšanai. Tas būs trīs mēneši pēdējo sešu mēnešu laikā vai seši mēneši pēdējo divu gadu laikā.

Palielināts akcīzes nodoklis cigarillām un citiem tabakas izstrādājumiem.

Pieaugs dabas resursu nodokļa likme, tas ir, iepakojumam un vienreiz lietojamiem galda traukiem, kā arī dzeramajam ūdenim. Visu veidu riepām nodokļa likme kāpj divkārt.

Par braukšanu ar citā valstī reģistrētu automašīnu turpmāk vajadzēs maksāt. Nodoklis atkarīgs no auto lietošanas ilguma, kas būs 10 eiro dienā vai 1000 eiro gadā.

Ar 2017. gadu reģistrācijas nodoklis nebūs jāmaksā, tomēr ekspluatācijas nodokļa likmes 2009. gadā ražotiem un jaunākiem auto rēķinās pēc CO2 izmešu apjoma. Papildus transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmei būs noteikta 300 eiro likme vieglajiem auto, kam motora tilpums ir lielāks par 3500 kubikcentimetriem. Nodokļa atlaides paredzētas daudzbērnu ģimenēm un lauksaimniekiem.

Ikmēneša neapliekamais minimums 2017. gadā samazināsies līdz 60 eiro. Maksimālais gada neapliekamais minimums 2017. gadā ir 1380 eiro. Gada apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu, ir 4800 eiro. Savukārt gada apliekamais ienākuma apmērs, virs kura piemēro tikai minimālo gada neapliekamo minimumu, ir pieaudzis līdz 13 200 eiro. Strādājošie nodokļu starpību starp piemēroto neapliekamo minimumu un noteikto diferencēto gada neapliekamo minimumu varēs atgūt 2018. gadā, Valsts ieņēmumu dienestā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

2017. gadā ierobežoti skaidras naudas darījumi starp fiziskām personām. Ja summa pārsniedz 7200 eiro, tie ir veicami, izmantojot banku.

Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likme kāpj līdz 15%. Uzņēmumiem ar naudas apgrozījumu līdz 7000 eiro gadā MUN likme būs 12%. Ieceri par minimālās sociālās iemaksas ieviešanu noraidīja.

Autors:
Dainis Gašpuitis, SEB bankas ekonomists


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *