Ziņas

Finanšu ministrija: mīti nedrīkst būt šķērslis ES fondu ieguldīšanai

Aizvadītajā mēnesī Finanšu ministrijas preses konferencē “Mīti un patiesība par ES fondu ieguldījumu un iespējām” tika skaidroti izplatītākie mīti Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi) jomā un atklāta ES fondu kampaņa #ESparTevi, kuras ietvaros radīta nākotnes vizualizācijas platforma par ES fondu ieguldījumu valsts attīstībā.

“ES fondu finansējuma sadalījumu Latvijā nosaka pati ES”, “No ES fondiem iegūst tikai lielās organizācijas”, “Latvija neizmanto visu tai pieejamo ES fondu finansējumu”, “Īstenot ES fondu projektu ir neiespējami sarežģīti” – preses konferencē tika skaidroti šie un citi bieži dzirdētie maldīgie pieņēmumi, raksturojot situāciju ES fondu plānošanas un ieviešanas jomā.

“Pieņēmums, ka ES fondu ieviešana ir pārāk sarežģīta, lai būtu vērts mēģināt, ir mīts. Fondu ieviešanā ir nepieciešami spēles noteikumi, kuriem sekojot nonākam pie sekmīga rezultāta. Tādējādi ir iespējams panākt vienošanos starp visām iesaistītajām pusēm un atrast viedokļu dažādībā zelta vidusceļu, lai ieguldījums būtu maksimāli mērķtiecīgs un noderīgs,” norāda Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards.

ES fondu ieguldījuma svarīgumu atklāja arī Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis, daloties pieredzē ES fondu atbalsta ieviešanā kultūrvēsturiska objekta, Rīgas simbola – Rīgas Doma – vērienīgākajos restaurācijas darbos, kādus tas nebija piedzīvojis gadsimtiem ilgi. ES fondu finansējums ļauj paveikt vairāk, nekā spējam pašu spēkiem, un iedrošina citus īstenot līdzīgas idejas, tādējādi veicinot valsts attīstību. Vairāk ES fondu pieredzes stāstu pieejami sociālās kampaņas #ESparTevi mājas lapā www.espartevi.lv.

Uzsverot patlaban pieejamās ES fondu atbalsta iespējas, preses konferencē Finanšu ministrija prezentēja kampaņas #ESparTevi nākotnes vizualizācijas platformu, kurā iespējams izveidot savu vīziju par valsts attīstību ar ES fondu investīcijām. Izmantojot nākotnes vizualizācijas platformu, kas pieejama mājas lapā www.espartevi.lv, iespējams iztēloties, kā ieguldīt ES fondu finansējumu un kādus ieguvumus tas sniegs ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas periodā.

Lai piedalītos savas apkārtējās vides, sabiedrības un valsts attīstīšanā, nepieciešams vien atklāt iespējas īstenot savu ideju un spert pirmo soli. Par ES fondu atbalsta iespējām uzņēmējdarbībai preses konferencē informāciju sniedza Attīstības finanšu institūcijas “Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktora vietniece stratēģiskajos jautājumos, Programmu vadības un uzraudzības departamenta direktore Dace Burkāne.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra sniedz informāciju par pieejamo ES fondu finansējumu, organizē projektu atlases, konsultē par ES fondu projekta sagatavošanu un īstenošanu, slēdz līgumus ar finansējuma saņēmējiem, kā arī sniedz nepieciešamo atbalstu projekta ieviešanas laikā. Tāpat uzņēmumiem pieejamas dažādas ES fondu atbalsta iespējas finanšu instrumentu formā, kurus sniedz Attīstības finanšu institūcija “Altum”. Tieši finanšu instrumenti – garantijas, riska kapitāls un aizdevumi – ir nākotnes ES fondu atbalsts uzņēmumiem, nodrošinot iespēju atbalstīt jaunus un jaunus uzņēmumus, reinvestējot atmaksāto finansējumu.

ES fondi sniedz plašas iespējas attīstīt apkārtējo vidi, uzlabot dzīves apstākļus savā pašvaldībā un visā valstī. Finanšu ministrija aicina šīs iespējas izmantot un pievienoties tiem, kas var lepoties par paveikto ar ES fondu atbalstu.

ES fondu mājaslapā esošais pieejamā atbalsta meklētājs sniedz iespēju atrast savai jomai pieejamo ES fondu finansējumu. Savukārt saitē http://www.esfondi.lv/visas-projektu-atlases var atrast informāciju par visām ES fondu 2014. – 2020. gada plānošanas perioda projektu atlasēm.

Vairāk informācijas: www.espartevi.lv.

Lauma Silakaktiņa,
FM Komunikācijas departamenta vecākā eksperte


Comments

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *