ALTUM izraudzījies trīs jaunuzņēmumu iespējkapitāla fondu pārvaldniekus

Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir izvēlējusies trīs jaunuzņēmumu iespējkapitāla fondu pārvaldniekus, kas nākamo piecu gadu laikā ieguldīs Eiropas Savienības fondu un privāto finansējumu daudzsološos uzņēmumos Latvijā un citās ES valstīs.

Līgumi tiks slēgti ar šādiem fondu pārvaldniekiem:

  • “BADideas.fund”, kuru pārstāv Artis Kehris, Raimonds Kulbergs un Benjamin Pierre Leblois.
  • VNTRS Consulting” ar fonda nosaukumu “Outlast Fund”, kuru pārstāv Kristaps Prūsis, Mikaela Pedersena, Marija Ručevska un Egita Poļanska.
  • “Buildit VC”, kuru pārstāv Zigmārs Reklaitis, Rene Tonisson, Arta Beitāne, Matīss Neimanis un Rūdolfs Neimanis.

Katrs fonds ieguldīs 20,7 miljonus eiro jaunuzņēmumos, īpaši atbalstot uzņēmumus, kas ir attīstības sākumposmā. Kopējais publiskais finansējums šim projektam ir 55,8 miljoni eiro, un katram fondam būs jānodrošina arī papildu 2,07 miljonu eiro privātās investīcijas. Kopumā šajos agrīnās stadijas uzņēmumos tiks ieguldīti 62 miljoni eiro. Šis ir līdz šim lielākais investīcijām paredzētais investīciju apjoms tieši agrīnas izaugsmes uzņēmumos.

Fondi varēs uzsākt darbu, kad būs piesaistījuši vismaz pusi no nepieciešamā privātā finansējuma. Papildus šiem fondiem izaugsmes stadijas fonda pārvaldnieka iepirkumā tika izvēlēts fonda pārvaldnieks “Flycap” fonds, ar 41,3 miljonu eiro kapitālu,  kurš ieguldīs izaugsmes stadijas uzņēmumos.

ALTUM  valdes locekle Ieva Jansone – Buka:

 “Valsts, ALTUM personā, ir galvenais investors iespējkapitāla fondos, kas veic ieguldījumus agrīnas izaugsmes uzņēmumos. Esmu gandarīta, ka šie 55,8 miljoni eiro ir līdz šim lielākais ieguldījums, kuru plānojam veikt trīs jaunajos iespējakapitāla fondos, ar fokusu uz agrīnas izaugsmes uzņēmumiem Latvijā un ES robežās. Ticu, ka jaunizvēlētie profesionālie fondu pārvaldnieki ar mūsu sniegtajiem līdzekļiem investīcijām spēs radīt jaunus perspektīvus uzņēmumus, kuru vārds un produkti izskanēs globālā mērogā! Izsludinātajā konkursā redzējām lielu fondu pārvaldnieku interesi par iespējām investēt šos līdzekļus, kas iepriecina, jo visas komandas rādīja atzīstamu sniegumu un bija augstas raudzes profesionāļi, no kuru vidus tika izraudzīti labākie.”

Iepriekšējās paaudzes fondu pārvaldnieki līdz šim veikuši pirmssēklas investīcijas 157 agrīnas stadijas uzņēmumos par kopējo summu 7,8 miljoni eiro.