Latvijā īstenoti pieci investīciju projekti ar kapitālu no ASV un Kanādas

in
Autors: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

No 2021. līdz 2023. gadam ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecību atbalstu sekmīgi īstenoti četri investīciju projekti ASV un viens investīciju projekts Kanādā, trešdien Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē sacīja LIAA Investīciju piesaistes nodaļas vadītājs Vilis Zinkevičs.

ASV īstenoto projektu kopējais potenciālo investīciju apjoms ir divi miljoni eiro, kā arī plānotas 250 jaunas darba vietas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē. Savukārt Kanādā īstenotais projekts radīs līdz 10 jaunām darba vietām.

Kopumā attiecīgajā periodā noritējis darbs ar 36 potenciālajiem investīciju projektiem ASV, no kuriem 10 projekti saglabā aktualitāti arī 2024. gadā. Šo projektu potenciālais investīciju apjoms ir virs diviem miljoniem eiro, savukārt paredzamais jaunu darba vietu skaits ir 445.

Savukārt Kanādā 2021.-2023.gada periodā strādāts ar 18 potenciālajiem investīciju projektiem, no kuriem 11 saglabā aktualitāti arī 2024.gadā. Šie projekti varētu radīt līdz 1000 darba vietām, piesaistot investīcijas 165 miljonu eiro apmērā.

Zinkevičs komisijas sēdē norādīja, ka LIAA investīciju un eksporta veicināšanas aktivitātes iepriekšējos gados iekļāvušas dalību konferencēs un izstādēs, uzņēmumu uzrunāšanas kampaņas, Latvijas tirdzniecības misijas, konsultācijas Latvijas uzņēmumiem, investoru pasākumus, vizīšu organizēšanu Latvijā, kā arī sadarbību ar diasporu.

Vienlaikus 2023.gada ceturtā ceturkšņa beigās ASV uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā bija 394 miljoni eiro, no tiem lielākā daļa ieguldīti finanšu sektorā, apstrādes rūpniecībā un nekustamajos īpašumos.

Savukārt Kanādas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā bija 14 miljoni eiro.

LIAA pārstāvis norādīja, ka turpmāk plānotas vairākas aktivitātes investīciju piesaistei, tostarp plānotas proaktīvas klientu uzrunāšanas kampaņas, vizīšu organizēšana Latvijā, tāpat arī šā gada jūlijā plānota ASV Kalifornijas štata delegācijas vizīte Rīgā.

Savukārt oktobrī plānots LIAA pārstāvniecības stends konferencē “TechCrunch Disrupt”, lai informētu par iespējām Latvijā un veicinātu tehnoloģiju uzņēmumu interesi par investīcijām Latvijā. Tāpat arī plānota dalība konferencēs, piemēram, “Sohn San Francisko”, “SaaStr” un citos pasākumos.