JĀMAZINA BARJERAS UZŅĒMĒJDARBĪBAS ATTĪSTĪBAI LATVIJĀ

in
Autors: Biedrība “Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera”

Biedrība “Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera”

Lai pārrunātu ekonomisko sakaru stimulēšanu un intensificēšanu, biznesa vides uzlabošanu Latvijā, pirmdien, 17. aprīlī, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstnieku Latvijā Kristoferu Robinsonu.

“Birokrātiskais un administratīvais slogs, darba spēka pieejamība, nodokļi un finansiālais slogs, finanšu pieejamība un izmaksas, kā arī enerģētisko resursu cenas ir būtiskākās barjeras izaugsmei gan Latvijā jau strādājošiem komersantiem, gan tiem uzņēmējiem, kas vēlas investēt,” tikšanās laikā pauda A. Rostovskis.

“Darba spēka migrācijas politika nav piemērota esošajām ekonomiskajām problēmām. Nepieciešams attīstīt kvalificētu un dažādu darbaspēku, nodrošinot stimulu kapacitāšu apmācībai un prasmju uzlabošanai, kā arī atvieglojot ārzemnieku ar piemērotām prasmēm pieņemšanu darbā Latvijā.”

Sarunas laikā LTRK prezidents uzsvēra nepieciešamību pilnveidot un attīstīt preču un produktu eksportu uz ASV, veicināt privātu investīciju un tirdzniecības nolīgumu, kas parakstīts starp Latviju un ASV un aktualizēja citus jautājumus abu valstu ekonomisko sakaru stimulēšanai un intensificēšanai.

“Ņemot vērā ASV ietekmi uz finanšu sektora politikas veidošanu, būtiski, lai ASV puse diplomātiskās sarunās ar Latviju norādītu uz nepieciešamību veidot tādu naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanas politiku, kas ir saskanīga ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, bet nerada nesamērīgu slogu godprātīgiem uzņēmumiem. Tāpat ir svarīgi, lai tiktu veidots vienots kontaktpunkts-aģentūra sankciju jautājumos ES līmenī, kas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā Krievijas karu Ukrainā un tā ietekmi uz ekonomiskajiem procesiem.”

Daļa ASV vēstnieka un LTRK prezidenta sarunas tika veltīta ģeopolitiskās situācijas un Latvijas drošības jautājumu apspriešanai.