Kategorijas
Finanšu un apdrošināšanas darbības Iepirkumi, ES fondi Transports

Rail Baltica projekta īstenošanai 2023. gadā piešķirti 116,9 miljoni eiro

Rail Baltica projekta īstenošana ir Satiksmes ministrijas prioritāte. 2023. gada budžetā tam paredzēti 116,9 miljonus eiro, no tiem 53,9 miljoni eiro ir piesaistītais ES finansējums.

Satiksmes ministrija

Rail Baltica projekta īstenošana ir Satiksmes ministrijas (SM) prioritāte. 2023. gada budžetā tam paredzēti 116,9 miljonus eiro, no tiem 53,9 miljoni eiro ir piesaistītais ES finansējums. Nozīmīgākie plānotie darbi –  esošās Rail Baltica projekta infrastruktūras  būvniecības turpinājums un jaunu būvdarbu uzsākšana ārpus Rīgas, kā arī Rail Baltica pamattrases posmu un punktveida objektu projektēšana.

“Paralēli jau uzsāktiem un šogad plānotiem būvniecības darbiem, ir svarīgi turpināt Rail Baltica projektēšanu, lai atgūtu iekavēto tā ieviešanā. Lai nodrošinātu to, ka projekts turpmāk realizējas bez kavējumiem, esmu iniciējis īpašas komitejas izveidi, kas darbosies manā uzraudzībā. Jāapzinās, ka šis ir visas valsts, nevis tikai Satiksmes ministrijas projekts,  un ir svarīgi, ka tā īstenošanā tiek iesaistītas visas atbildīgās ministrijas, iestādes un eksperti.  Mums ir jāiekļaujas termiņos, bet pāri visam projekta realizācija jāveic pārdomāti un pēc augstākajiem kvalitātes standartiem,” pauž satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs.

Šogad turpināsies Rīgas Centrālā dzelzceļa mezgla un ar to saistītās infrastruktūras būvdarbi. Kopumā 2023. gadā šo būvdarbu 1. un 2. fāzei piešķirti 40 milj. eiro. Finansējums dos iespēju turpināt darbus visa dzelzceļa uzbēruma dienvidu pusē, veicot apjomīgu jauno dzelzceļa sliežu ceļu estakāžu un pārvadu izbūvi, kā arī turpināt Rail Baltica estakādes būvdarbus Rīgas starptautiskās autoostas teritorijā.

Tāpat turpināsies Rail Baltica savienojuma ar lidostu “Rīga” izveides būvdarbi. Dzelzceļa līnijas un Rail Baltica termināla būvdarbu 1. fāzei paredzēti 15,3 milj. eiro.

Pēc starptautiskā konkursa noslēguma un konkrēto posmu būvprojektu apstiprināšanas, plānots uzsākt Rail Baltica Latvijas pamattrases būvdarbus ārpus Rīgas prioritārā posmā līdz Lietuvas robežai. Pirmie būvdarbi plānoti Bauskas novadā pie Iecavas, kur nākotnē atradīsies infrastruktūras apkopes punkts. Rail Baltica izbūves laikā tas tiks izmantots kā būvniecības loģistikas bāze, nodrošinot būvmateriālu, iekārtu un būvtehnikas uzglabāšanu.

Tāpat plānots turpināt Rail Baltica pamattrases posmu projektēšanas darbus un punktveida objektu, tostarp 16 reģionālo mobilitātes punktu, Salaspils Intermodālā kravu termināla un infrastruktūras apkopes punktu Skultē un Iecavā projektēšanu. Šim mērķim 2023. gada budžetā novirzītas investīcijas 25,07 milj. eiro apmērā.

Papildus Rail Baltica projekta nacionālo aktivitāšu īstenošanai piešķirts finansējums 2,4 milj. eiro apmērā. Tas paredzēts Rail Baltica ritošā sastāva apkopes punkta Jaunmārupē projektēšanas uzsākšanai, kurā tiks nodrošinātas tādas ar ritošā sastāva apkopi saistītas darbības kā īslaicīga ritošā sastāva novietošana (“nakšņošana”), apkope, neliela apjoma remontdarbi, tīrīšana, mazgāšana u.tml. darbības, kas būtiskas ritoša sastāva ekspluatācijai un kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšanai pasažieriem.

Ar piešķirto finansējumu plānots pabeigt Rīgas Centrālā Multimodālā transporta mezgla būvprojektēšanas darbus un izveidot sabiedriskā transporta punktu 1,6 ha platībā blakus jaunizveidotam Elizabetes/Timoteja ielas savienojumam, kas kalpos pilsētas un piepilsētas sabiedriskā transporta vajadzībām.

Piešķirtais finansējums tiks novirzīts arī Rail Baltica kustības vadības centra Latvijā tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādei un piemērotākā novietojuma izvēlei. Kustības vadības centrs nodrošinās vilcienu kustības organizēšanu Latvijā, paredzot iespēju organizēt un pārraudzīt vilcienu kustību arī visā Rail Baltica dzelzceļa līnijā.

Papildus budžetā paredzēts finansējums 34,13 milj. eiro apmērā būvniecībai nepieciešamo nekustamo īpašumu atsavināšanai un citiem ar Rail Baltica projekta ieviešanu saistītiem darbiem.

SM 2023. gada budžetā nozaru attīstībai kopumā paredzēti 740,3 milj. eiro, t.sk., 308 milj. eiro ES fondu finansējums. SM prioritātes paliek nemainīgas, finansējums paredzēts valsts autoceļu infrastruktūras uzlabošanai, iedzīvotāju mobilitātes vajadzību nodrošināšanai un Rail Baltica projekta īstenošanai.