Uzņēmumi var pieteikties atbalsta programmai Apvienotajos Arābu Emirātos

in ,
Autors: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un citiem partneriem izstrādājusi īpašu iniciatīvu “The Entrepreneurial Nation”, kuras laikā tiks veicināta Tuvo Austrumu un Eiropas sadarbība uzņēmējdarbībā. Iesaistīties iniciatīvā aicināti arī Latvijas uzņēmumi, kuri ir ieinteresēti iepazīt AAE tirgus sniegtās iespējas, kā arī darbojas ar  tehnoloģijām un mobilitāti, aprites ekonomiku, zaļajām inovācijām vai biomedicīnu saistītās jomās.

Iniciatīva radīta ar mērķi dot iespēju abu pušu uzņēmējiem iegūt jaunu pieredzi Tuvo Austrumu un Eiropas tirgos. Starptautiskās izstādes “EXPO 2020” laikā tika panākta vienošanās par divpusēja akseleratora izveidi starp Latvijas un AAE uzņēmumiem. “Ar šīs programmas starpniecību vēlamies attīstīt valstu divpusējās ekonomiskās attiecības. 15 uzņēmumiem no Latvijas būs iespēja tuvāk iepazīt Tuvo Austrumu reģionu, izmantojot tās atbalsta iespējas, kuras tiek piedāvātas vietējiem uzņēmējiem. Savukārt 15 AAE uzņēmumi, kuri specializējušies tehnoloģiju vai citās viedo specializāciju jomās, iekļausies Latvijas uzņēmējdarbības vidē, kas paver iespējas Eiropā,” tā programmas būtību skaidro LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Lai pieteiktos dalībai, Latvijas uzņēmumiem ir jādarbojas kādā no RIS3 nozarēm un tas nedrīkst būt jaunāks par vienu gadu, kā arī Tuvajiem Austrumiem ir jābūt vienam no prioritārajiem tirgiem. Latvijas uzņēmumiem, kuri pieteikušies dalībai iniciatīvā un atbildīs izvirzītajiem kritērijiem, sadarbībā ar LIAA tiks nodrošināts pārstāvētajai nozarei atbilstošs AAE mentors, kurš sniegs konsultācijas, uzsākot tirgus apguves aktivitātes. Uzņēmumiem tiks nodrošināta informācija par AAE fondu iespējām un pieejamajiem grantiem konkrētajā tirgū, kā arī informācija par tirgus analīzi un tā specifiku. Dalība iniciatīvā noteikti paredz tīklošanās iespējas, kas ļautu dibināt jaunus kontaktus un potenciālās sadarbības starp abu valstu uzņēmējiem – tas tiks nodrošināts, rīkojot dažādus sadarbības partneru pasākumus. Iniciatīvas laikā Latvijas uzņēmumiem tiek dota iespēja izmēģināt savu potenciālu un darbības paplašināšanu Tuvo Austrumu tirgū, vēršot uzmanību ilgtspējīgu ideju attīstībai dažādu tehnoloģiju jomās, biomedicīnā un citās nozarēs.

Kritērijiem atbilstošie AAE uzņēmumi pēc atlases varēs saņemt LIAA atbalsta pakalpojumus, konsultācijas, kamēr AAE Ekonomikas ministrija nodrošinās atbalstu uzņēmuma mārketinga aktivitātēm, kas ļautu pavērt iespējas arī Latvijas atpazīstamībai Tuvajos Austrumos.

LIAA šajā iniciatīvā darbosies kā kontaktpunkts un “vienas pieturas aģentūra”, kas palīdzēs investoriem un emirātu uzņēmējiem izstrādāt pielāgotus risinājumus Latvijas un Eiropas tirgus apgūšanai. Tāpat nozīmīga loma šīs iniciatīvas attīstībā būs LIAA pārstāvniecībām Eiropā, kas konsultē par uzņēmēju iespējām konkrētas valsts vai reģiona tirgū. LIAA sniegs konsultācijas par tirgus izpēti, dažādu nozaru potenciālu un uzņēmuma reģistrēšanu Latvijā, kas ir arī viens no svarīgākajiem nosacījumiem uzņēmuma dalībai iniciatīvā. Uzņēmumi Latvijā saņems nozarei atbilstošu mentoru vai kontaktpunkta atbalstu, kā arī dos ieskatu par Latvijas uzņēmējdarbības vides specifiku un juridiskajiem nosacījumiem iniciatīvas periodā.

Zināms, ka šajā gadā Dubaijā, AAE, noslēdzās pasaules izstāde “EXPO 2020”, kurā ar pozitīviem rezultātiem piedalījās arī Latvija. LIAA pārstāvniecības vadītāja AAE Inga Ulmane ir pārliecināta, ka šī iespēja būs gana vilinoša Latvijas uzņēmumiem. “Tuvo Austrumu reģions ir samērā eksotisks, jo tajā nav mums pierastās rietumu biznesa kultūras un patēriņa tendenču, tomēr nu jau tas ir samērā viegli sasniedzams ar mūsu nacionālās aviolīnijas tiešo avioreisu, kā arī Latvijas uzņēmēji, intensīvi piedaloties “Expo2020” aktivitātēs, ir pieredzējušāki tā apguvē un izpratnē. Lai arī Latvijas dalība “EXPO 2020” tika atzinīgi novērtēta un pamanīta, konkurence tirgū ir kļuvusi piesātinātāka un tirgus apguve prasa lielu pacietību un mērķtiecīgu gatavošanos. Dažādu nozaru uzņēmumi ir jau dibinājuši jaunus kontaktus un noslēguši sadarbības līgumus, kas pavēra jaunas iespējas abu valstu uzņēmējdarbības attīstībai. Reģionā saredzam augošu potenciālu, tādēļ esam gandarīti, ka šis divpusējais akselerators, uz kura izveidi strādājām vairākus gadus, ir radīts tieši tagad, kad Tuvie Austrumi tiek atzīti par vieno no ekonomiski pozitīvākajiem globalajiem tirgiem un ceram, ka ar AAE valsts iestāžu iesaisti lielo klientu uzrunāšana būs efektīvāka un operatīvāka,” tā I.Ulmane.

“The Entrepreneurial Nation” iniciatīva ir vērsta uz tādām nozarēm kā mobilitāte, tehnoloģijas, zaļās inovācijas, aprites ekonomika un biomedicīna. Tieši šīs nozares definētas kā Latvijai prioritārās investīciju piesaistes un eksporta attīstības jomā. Šāda iniciatīva var pavērt iespējas Latvijas un AAE sadarbībai arī pētniecības un attīstības jomā.

Plašāka informācija par uzņēmēju dalības kritērijiem un iniciatīvu pieejama AAE Ekonomikas ministrijas mājaslapā. Plašāka informācija par interesējošajiem jautājumiem pieejama LIAA Klientu apkalpošanas nodaļā: jautajumi@liaa.gov.lv. Latvijas uzņēmumi pieteikties dalībai programmā var platformā https://business.gov.lv/.