Zemkopības ministra K. Gerharda vadībā lauksaimniecības nozarē ieguldīti vairāk nekā 2 miljardi eiro

Zemkopības ministrija

Zemkopības ministra Kaspara Gerharda vadībā no 2019. līdz 2022. gadam Latvijas lauksaimniecībā un lauku attīstībā ieguldīti vairāk nekā 2 miljardi eiro.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards uzsver: “Pēdējos četrus gadus lauksaimniecības nozare ir strādājusi krīzes režīmā – COVID-19 pandēmija, energoresursu cenu dramatiskais pieaugums, Krievijas iebrukums Ukrainā. Neskatoties uz šiem apstākļiem, man ir gandarījums, ka mums ir izdevies ne tikai saglabāt Latvijas lauksaimniecības nozari, bet arī nodrošināt stabilu tās attīstību. Šajā periodā ieguldītais finansējums veicināja Latvijas lauksaimniecības nozares pakāpenisku virzību uz Eiropas Zaļā kursa mērķiem, sekmēja mazo un vidējo saimniecību, kooperācijas un bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā.”

Nozīmīgākie ieguldījumi lauksaimniecības nozarē četros gados (2019.-2022.)

Lielāko daļu no četru gadu laikā nozarē ieguldītā finansējuma – 1,2 miljardus eiro lauksaimnieki saņēma tiešajos maksājumos. Finansējums tika izmaksāts vairāk nekā 55 tūkst. lauksaimnieku. Vienlaikus vairāk nekā 700 milj. eiro ieguldīti Latvijas lauku attīstībā. Zemkopības ministra vadībā izdevies panākt būtisku pieaugumu valsts subsīdijām lauksaimniecības nozarei – kopumā četru gadu laikā 96,9 milj. eiro.

K. Gerharda vadībā izveidota atsevišķa atbalsta programma mazajiem lauksaimniekiem. Kopumā 2019.-2022. gadā mazo lauksaimnieku atbalstam piešķirti 32,5 milj. eiro, no tiem 11 milj. eiro no valsts budžeta. Sniegts atbalsts kooperatīvu attīstībai, četros gados valsts un ES atbalsta veidā izmaksājot ~12,8 milj. eiro.

Atšķirībā no citām nozarēm, Zemkopības ministrijai (ZM) ciešā sadarbībā ar nozari izdevās pārliecināt valdības partnerus nekavējoties sniegt atbalstu gan no COVID-19 pandēmijas, gan Krievijas iebrukuma Ukrainā negatīvi ietekmētajām lauksaimniecības jomām. Lai mazinātu pandēmijas negatīvo ietekmi un stimulētu ekonomiku, 2020. un 2021. gadā kopumā piešķirti 149 milj. eiro. Savukārt Krievijas kara Ukrainā radīto negatīvo seku mazināšanai Latvija operatīvi spēja saskaņot ar Eiropas Komisiju atbalsta mehānismus, lai izmantotu ES ārkārtas pielāgošanas atbalstu. Kopumā atbalstam no ES un valsts budžeta piešķirti 19,2 milj. eiro.

Lai veicinātu efektīvu un atbildīgu risku pārvaldību lauksaimniecībā, četru gadu laikā sējumu, stādījumu un lauksaimniecības dzīvnieku apdrošināšanas polišu izmaksu daļējai kompensēšanai piešķirti 44 milj. eiro, apdrošinot vairāk ne kā 1,2 milj. hektāru.

Šajā periodā stiprināta arī Zemes iegādes kreditēšanas programma, sniedzot iespēju jaunajiem lauksaimniekiem, kā arī mazām un vidējām saimniecībām visā Latvijā saņemt aizdevumu savas lauksaimnieciskās darbības attīstīšanai, tā nodrošinot Latvijas zemes resursu saglabāšanu mūsu lauksaimniekiem. 2019.-2022. gadā izsniegts vairāk nekā 1000 aizdevumu zemes iegādei par vairāk nekā 62 milj. eiro.

Zemkopības ministra K. Gerharda vadībā stiprināta lauksaimniecības nozares izglītības iestāžu – Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (iepriekš LLU), Bulduru dārzkopības vidusskolas un Malnavas koledžas kapacitāte, kā arī veikti ieguldījumi zinātnē un pētniecībā. Šajā periodā lauksaimniecības nozares izglītības iestāžu infrastruktūras un materiāltehniskā nodrošinājuma uzlabošanā ieguldīti 27,6 milj. eiro, savukārt, zinātnē un pētniecībā – vairāk nekā 6,5 milj. eiro, t.sk. zinātniskās darbības attīstībai nepieciešamās lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei Agroresursu un ekonomikas institūtam Viļānos un Dārzkopības institūtam Pūrē.