Ar mērķi palielināt konkurenci iepirkumos par šķeldu pašvaldības varētu veidot samērīgākas prasības

LETA

 Ar mērķi palielināt konkurenci iepirkumos par šķeldu, tādā veidā arī potenciāli iegūstot izdevīgāku cenu, pašvaldības varētu veidot samērīgākas prasības, pēc trešdien notikušās tikšanās starp Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) un vairāku ministriju pārstāvjiem aģentūrai LETA pavēstīja LLPA.

Lai rosinātu pēc iespējas vairāk uzņēmēju iesniegt savus piedāvājumus iepirkumos, tajos varētu vienkāršot atsevišķas prasības, piemēram, par obligātu nenosakot iepriekšēju pieredzi šķeldas piegādāšanā vai atņemot pašvaldībām iespēju līgumus vienpusēji lauzt, lai to pārslēgtu ar citu tirgotāju. Šādas prasības, pēc asociācijas ieskatiem, varētu mudināt konkursos lielāku uzņēmēju iesaisti.

Sanāksmē, kurā piedalījās LLPA, ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) un zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA), tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar energoresursu pieejamību un cenām šai apkures sezonai, kā arī iespējamie atbalsta pasākumi energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai.

Neskatoties uz iepriekš publiski izskanējušo viedokli no LLPA izpilddirektora Viktora Valaiņa (ZZS) par aicinājumu ierobežot šķeldas eksportu, sanāksmē iesaistītās puses bijušas vienisprātis, ka šķeldas gadījumā nav problēmu ar tās pieejamību.

LLPA atzīmēja, ka šķeldas apjoms ir pietiekams apkures sezonas nodrošināšanai, tomēr lielākas problēmas ir tās cena. Valstspilsētu pārstāvji norāda, ka ir problemātiski īstenot šķeldas iepirkumus ilgtermiņam, ņemot vērā šī resursa cenu pieaugumu.

Pilsētu vadītāji norādīja, ka agrāk bija iespējams slēgt šķeldas piegādes līgumus pat turpmākajiem diviem gadiem, tad šobrīd ir grūtības tos iegūt viena gada vai īsākam termiņam. Tas saistāms ar to, ka uzņēmēji ne vienmēr ir gatavi piegādāt šķeldu ilgtermiņā par cenu, kas kādā brīdī vairs nebūs izdevīga pašiem uzņēmējiem, kā arī nereti tiek lūgta piegādes priekšapmaksa, kuras veikšanai ir nepieciešams valsts atbalsts aizdevuma formā.

Tāpat tikšanās laikā norādīts, ka AS “Latvijas valsts meži” ir izstrādājuši cenu indeksācijas paraugu, ko iespējams izmantot šķeldas iepirkumos.

Attiecībā uz straujo dabasgāzes cenu pieejamības dinamiku, LLPA norādīja, ka valstspilsētas proaktīvi meklē risinājumus, kas ļautu taupīt šī resursa izmantošanu siltumapgādes nodrošināšanai, kā arī savlaicīgi sagatavotos nākamajai apkures sezonai, piemēram, papildu dabasgāzes jaudu iepirkšana, siltumapgādes sistēmu modernizēšana.

Kā norādīja ministriju pārstāvji, tad pašvaldībām būs iespēja iegūt atbalstu priekšapmaksas segšanai, kas pašreizējos tirgus apstākļos ir būtisks faktors, kā arī cita veida atbalsts konkrētu problēmu risināšanai.