Kategorijas
Finanšu un apdrošināšanas darbības Nozares Uzņēmējdarbība

Investīcijas jaunuzņēmumiem būs pieejamas arī turpmāk

Saskaņā ar šā gada 21. jūnija valdības lēmumu akcelerācijas fondu darbības termiņš tiks pagarināts, un akcelerācijas process un investīcijas inovatīviem jaunuzņēmumiem ar izaugsmes potenciālu būs pieejami bez pārtraukuma līdz jaunā ES plānošanas perioda programmas izstrādei.

ALTUM

Saskaņā ar šā gada 21. jūnija valdības lēmumu akcelerācijas fondu darbības termiņš tiks pagarināts, un akcelerācijas process un investīcijas inovatīviem jaunuzņēmumiem ar izaugsmes potenciālu būs pieejami bez pārtraukuma līdz jaunā ES plānošanas perioda programmas izstrādei. Akcelerācijas pakalpojumus turpinās sniegt “Buildit Latvia un  “Commercialization Reactor”.  Akcelerācijas fondiem papildus paredzēts arī finansējums 1,38 miljonu eiro apjomā.

“Akcelerācijas fondi ir fokusēti uz jaunuzņēmuma produkta vai pakalpojuma komercializēšanas posmu, turklāt tieši inovāciju un tehnoloģiski ietilpīgo uzņēmumu segmentā. Akcelerācija palīdz atsperties daudzsološiem augstas pievienotās vērtības agrīniem biznesiem, un jau šobrīd redzam pirmos rezultātus un sasniegumus. Vienlaikus to, cik veiksmīgi attīstās jaunuzņēmumi – finansējuma saņēmēji un cik efektīvi tie ir spējuši izmantot piešķirto finansējumu, būs iespējams novērtēt tikai pēc vairākiem gadiem. Valdības lēmums pagarināt akcelerācijas fondu darbības termiņu ir būtisks un tālredzīgs un nodrošinās akcelerācijas procesa nepārtrauktību,” skaidro ALTUM valdes locekle Ieva Buka – Jansone.

Latvijā pirmo reizi izveidotie publiskie jaunuzņēmumu akcelerācijas fondi investējuši 107 uzņēmumos, kopumā šo uzņēmumu attīstībā pirmssēklas investīciju veidā ieguldot 5,3 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda resursiem. Uzņēmumi, kas saņēmuši finansējumu līdz šim, ir palielinājuši savu apgrozījumu gandrīz divas reizes, nodokļos samaksāts vairāk nekā pusmiljons eiro, radītas vairāk nekā 60 jaunas darba vietas.

Vidējais ieguldījums vienā uzņēmumā ir 37 000 EUR, bet izmantotais kapitāls vidēji sasniedza 80%. No uzņēmumiem, kas saņēma pirmssēklas investīciju, 18 jau ir saņēmuši arī nākamās stadijas – sēklas investīcijas ar vidējo ieguldījumu 104 000 EUR. Izmantotais kapitāls vidēji bija 45%.

“Šobrīd 4. paaudzes iespēju kapitāla fondos jau ir apgūti aptuveni 50 procenti finansējuma.  Aktīvi strādājam pie nākamās paaudzes fondu izstrādes,” skaidro Ieva Buka – Jansone.