Kategorijas
Pārtika un dzērieni

Izstrādātas jaunas sausās pārtikas uzturdevas bruņotajiem spēkiem

Latvijas uzņēmums SIA “Kronis”, kas 2019. gadā saņēma Aizsardzības ministrijas grantu teju 52 tūkstošu eiro apmērā, sācis karavīru jauno sausās pārtikas uzturdevu ražošanu Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

Raksta autors: Aizsardzības ministrija

Latvijas uzņēmums SIA “Kronis”, kas 2019. gadā saņēma Aizsardzības ministrijas grantu teju 52 tūkstošu eiro apmērā, sācis karavīru jauno sausās pārtikas uzturdevu ražošanu Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

“Pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar pašmāju uzņēmēju “Kronis”, mūsu karavīriem lauka apstākļos būs pieejama kvalitatīva, garšīga, Latvijā ražota pārtika, kuras izstrādē lielākoties izmantotas vietējas izcelsmes izejvielas. Sadarbība ar Latvijas industriju arī turpmāk būs viena no aizsardzības nozares prioritātēm, lai kopā pilnveidotu mūsu armijas apgādi un stiprinātu Latvijas ekonomiku,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks. 

Aizsardzības ministrijas līdzfinansētā projekta ietvaros SIA “Kronis” izstrādāja deviņas gatavo pamatēdienu receptes, pielāgojot tās rūpnieciskai ražošanai, un pašlaik sekmīgi uzsākta jauno sausās pārtikas uzturdevu ražošana.

Karavīru sausās pārtikas uzturdevu veido deviņu veidu ēdieni – lēcas ar vistu, dārzeņi un šampinjoni, dārzeņu sautējums ar vistas gaļu, liellopu gulašs ar griķiem un šampinjoniem, zirņu putra ar gaļu, kartupeļi ar maltās gaļas mērci, makaroni ar Boloņas mērci, rīsi ar maltās gaļas mērci, sautēti kāposti ar cūkgaļu un čili kon karne.

Grantu programmas projekta ietvaros uzņēmums arī pilnveidoja ražošanas tehnoloģiju, pagarinot sausās uzturdevas uzglabāšanas laiku. Pašlaik produkta derīguma termiņš ir trīs gadi, taču plānots izstrādāt jaunus risinājumus, lai derīguma termiņu vēl pagarinātu, ēdienam vienlaikus saglabājot augstu kvalitāti.

Grantu projektu programmas mērķis ir paaugstināt Latvijas aizsardzības un drošības jomas komersantu konkurētspēju, eksportspēju un inovāciju spējas, kā arī sadarbību ar pētniecības institūcijām militāru vai divējādas pielietojamības produktu un tehnoloģiju izstrādē.

Aizsardzības ministrijas 2022. gada grantu programmas projektu konkursā militāra vai divējāda lietojuma produktu attīstības atbalstam uzņēmēji aicināti pieteikties līdz 22. jūlijam. 29. jūnijā plkst. 11.00 notiks tiešsaistes seminārs par konkursa nosacījumiem, kurā dalību var pieteikt līdz 28.jūnijam, rakstot uz e-pastu granti@mod.gov.lv.