Par sankciju piemērošanu un risku vadību ES fondu projektos

in
Autors: Centrālā finanšu un līgumu aģentūra

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) aicina Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma saņēmējus izvērtēt riskus projektu ieviešanā, ņemot vērā Krievijas kara Ukrainā radītās sekas:

Lūdzam sekot līdzi piemērotajām Starptautiskajām sankcijām, pārtraukt jebkādu sadarbību ar sankcionētiem uzņēmumiem un personām; papildu informācija, t.sk. skaidrojumi un noderīgas saites:  

Informējam, ka arī CFLA veic padziļinātu sankciju kontroli dažādos projekta uzraudzības posmos;

Aicinām vērtēt sadarbību ar Krievijas un Baltkrievijas uzņēmumiem un personām, izvērtējot iespēju neturpināt to, ņemot vērā, ka var nebūt iespējamas piegādes, maksājumi un pastāvošo iespēju Starptautisko sankciju paplašināšanai nākotnē,  kā arī ētiskos un reputācijas aspektus. Būsim pateicīgi par Jūsu risku izvērtējumu un saziņu ar CFLA projekta vadītāju, lai varam sniegt atbalstu projekta vadībā;

Vienlaikus lūdzam izvērtēt kara seku ietekmi uz to līgumu izpildi, kur iesaistīti Ukrainas uzņēmumi, sazinoties ar mums un meklējot risinājumus (t.sk. ārkārtas apstākļu klauzulas izmantošana iepirkumu līguma izpildē, līguma nosacījumu maiņa);

Lūdzam informēt par jebkādu projekta termiņu nobīdi vai ietekmi uz rezultātu izpildi, ņemot vērā materiālu un pakalpojumu tirgus izmaiņas, sazinoties ar projekta vadītāju CFLA.

“Aktuālajā situācijā Ārlietu ministrija kopumā iesaka divpusējos kontaktus ar minētajām valstīm samazināt līdz nepieciešamajam minimumam. Vienlaikus aicinām rūpīgi izvērtēt līdz šim notikušo sadarbību, izšķirot tās jomas un jautājumus, kuros praktiska sadarbība ir Latvijas pusei kritiski nepieciešama un tādēļ jāturpina. Sadarbību pārējās jomās rekomendējam uz nenoteiktu laiku apturēt”, informē Ārlietu ministrija.