Lieta par valsts amatpersonas bezdarbību kādā publiskajā iepirkumā nonāk tiesā

in
Autors: Latvijas Republikas prokuratūra

2022.gada 31.janvārī Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu vienas personas apsūdzībā pēc Krimināllikuma 319. panta pirmās daļas par to, ka tā nepildīja valsts amatpersonas pienākumus, tas ir, tīši neizdarīja darbības, kuras tai pēc likuma jāizdara, ar to radot būtisku kaitējumu pārvaldības kārtībai, jo tika ievērojami apdraudētas ar likumu aizsargātās intereses.

Saskaņā ar apsūdzību persona, būdama Iekšlietu ministrijas Informācijas centra rīkotā publiskā iepirkuma komisijas priekšsēdētāja, apzinoties un ignorējot to, ka pretendenta apakšuzņēmējam ir nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro, pretēji Publisko iepirkumu likuma 42. panta pirmās daļas nosacījumiem, kas paredz, ka pretendentu izslēdz no dalības iepirkuma procedūrā, ja tiek konstatēts, ka pretendentam lēmuma par iespējamu līguma slēgšanas tiesību piešķiršanas dienā ir nodokļu parāds, kas pārsniedz iepriekš minēto summu, tīši pieļāva šā pretendenta uzvaru publiskajā iepirkumā, tas ir, līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu par kopējo summu 2 935 091 eiro.

Apsūdzētā persona pirmstiesas kriminālprocesā no liecību sniegšanas atteikusies.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.