Pašvaldību kapitālsabiedrībām 2022. gadā ir nodrošināta iespēja saņemt valsts budžeta aizdevumus kurināmā iegādei

in
Autors: Finanšu ministrija

Saeima galīgajā lasījumā ir atbalstījusi finanšu ministra iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā. Tie paredz pašvaldību kapitālsabiedrībām iespēju saņemt īstermiņa valsts budžeta aizdevumus kurināmā iegādei ar pašvaldības sniegtu galvojumu 100% apmērā no aizņēmuma summas. Likuma grozījumi izsludināti 21. janvārī.

Finanšu ministrs Jānis Reirs: “Mēs dodam iespēju pašvaldībām, kam siltuma izmaksu situācija ir kritiska, kopā ar to kapitālsabiedrībām šodien pieņemt saprātīgus un ilgtspējīgus lēmumus par kurināmā maiņu siltumenerģijas ražošanai nākotnē.”

Valdība pašlaik strādā pie visaptveroša pasākumu plāna enerģētikas krīzes risinājumam. Tā sinerģijā ar Covid-19 pandēmijas izraisīto ekonomisko krīzi rada būtisku apdraudējumu iedzīvotāju un uzņēmēju maksātspējai. Vienlaicīgi, lai rastu tūlītēju iespēju pašvaldību siltumapgādes pakalpojumu sniedzējiem piesaistīt resursus, operatīvi ir rasts risinājums finanšu deficīta segšanai.

Ir svarīgi, ka pašvaldību kapitālsabiedrības ārkārtas apstākļos spēj turpināt nodrošināt siltumapgādes pakalpojumu un nepieciešamības gadījumā operatīvi uz izdevīgiem nosacījumiem var saņemt finanšu resursus kurināmā iegādei. Tādējādi iedzīvotājiem un citiem pakalpojuma saņēmējiem tiks nodrošināta siltumenerģijas apgādes pakalpojumu nepārtrauktība.

Aizdevuma atmaksas termiņš ir līdz diviem gadiem ar atlikto pamatsummas maksājumu līdz vienam gadam no aizdevuma līguma noslēgšanas dienas un aizdevumam netiks piemērota fiksētā valsts aizdevuma apkalpošanas maksa.